«Βραχνάς» ο ΦΠΑ από τις διαγραφές της Μαρινόπουλος

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βραχνάς» ο ΦΠΑ από τις διαγραφές της Μαρινόπουλος

Δισεπίλυτο σταυρόλεξο παραμένει για τις επιχειρήσεις, η τύχη του ΦΠΑ που κατέβαλαν στο Δημόσιο για απαιτήσεις τους από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» οι οποίες διαγράφηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες.

Χθες, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων χτύπησαν καμπανάκι για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με επιστολή της προς την Υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, επανήλθε, τονίζοντας τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της εταιρείας «Μαρινόπουλος» καθώς πέραν της διαγραφής του 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών, σε εκκρεμότητα παραμένει η επιστροφή του ΦΠΑ εκροών που έχουν αποδώσει στο Δημόσιο και αφορούν σε διαγραφείσες απαιτήσεις τους προς την αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των βιομηχάνων, οι διαγραφείσες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία στερούν ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και επομένως, οι πιέσεις είναι άμεσες και ασφυκτικές για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της «Μαρινόπουλος ΑΕ».

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιχειρήσεις που αποτελούσαν τους κύριους προμηθευτές της εταιρείας, πολλές από τις οποίες έχουν έδρα στην ελληνική περιφέρεια και προσπαθούν να προστατευθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις της πτώχευσης, που πολλαπλασιαστικά πλήττουν αυτές και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την επίλυση του θέματος, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Μαρινόπουλος» έχει υπαχθεί στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106ια του Πτωχευτικού Κώδικα, οι πληγείσες επιχειρήσεις ανέμεναν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες επιστροφής ή συμψηφισμού του αναλογούντα ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν. Ωστόσο, από τις ισχύουσες διατάξεις του ΦΠΑ δεν προβλέπεται διαδικασία μείωσης του οφειλόμενου φόρου.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης επισήμανε το πρόβλημα, αναφέροντας ότι το ύψος του προς συμψηφισμό ΦΠΑ αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, είχε τονίσει ότι το κούρεμα που υπέστησαν διαμορφώθηκε συνολικά περί τα 360 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider