ING: Πολιτικό το «όχι» των Ευρωπαίων στην ελάφρυνση χρέους

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Πολιτικό το «όχι» των Ευρωπαίων στην ελάφρυνση χρέους

Ο μόνος λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας αντιτίθενται στην ελάφρυνση του χρέους είναι το πολιτικό κόστος, δήλωσε από τη Φρανκφούρτη ο Ραλφ Χάμερς, διευθύνων σύμβουλος της ING.

Όπως τόνισε το κορυφαίο στέλεχος του ασφαλιστικού ομίλου, η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ξεπεράσει την κρίση χωρίς ελάφρυνση του χρέους και αυτό το γνωρίζουν πολλοί καλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο λόγος που αντικρούουν τα επιχειρήματα του ΔΝΤ και αρνούνται να προβούν σε μια αποτελεσματική λύση με ελάφρυνση χρέους είναι ότι δεν θέλουν να φανεί στα μάτια των ψηφοφόρων τους ότι πράττουν ενάντια σε ό,τι έχουν υποσχεθεί για την Ελλάδα, και συγκεκριμένα ότι δεν θα υποχωρήσουν στο ζήτημα του χρέους.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εποικοδομητικά, εκτιμά ο κ. Χάμερς.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και κορυφαίο στέλεχος τη επενδυτικής τράπεζας BlackRock και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Σε δηλώσεις του στο insider.gr, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του IIF για το G20 στη Φρανκφούρτη, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας γνωρίζουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι πολύ πιο ευνοϊκές για να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση μια καλή συμφωνία για το χρέος. Στην περίπτωση που κερδίσει ο σοσιαλιστής Σουλτς, η ίδια υποστηρίζει ότι η «συνταγή» που θα υιοθετήσει ο νέος Γερμανός καγκελάριος για το ελληνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερη λιτότητα.

Ακόμη και αν αναδειχθεί νικήτρια των εκλογών η Μέρκελ, η τετράκις καγκελάριος θα έχει πολύ μεγαλύτερη «ελευθερία κινήσεων», δεδομένου ότι δεν θα ανησυχεί πλέον για την απήχηση των χειρισμών της απέναντι στους ψηφοφόρους της και θα προβεί σε πιο αποφασιστικές κινήσεις όσον αφορά στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, συγκλίνοντας προς τη κατεύθυνση του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider