Διχάζουν την Ιρλανδία τα «ποδοσφαιροδάνεια» για το Euro

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διχάζουν την Ιρλανδία τα «ποδοσφαιροδάνεια» για το Euro

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσηκώσει στην Ιρλανδία η πρωτοβουλία της τράπεζας Allied Irish Bank (AIB) να εξαγγείλει πρόγραμμα δανειοδότησης, ειδικά για όσους θέλουν να ακολουθήσουν την Εθνικής Ιρλανδίας στη Γαλλία για το Euro τοu 2016.

Η τράπεζα που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο μετά από την διάσωση της το 2010 εξήγγειλε ένα ειδικό πρόγραμμα με τίτλο “Backing the boys in Green” («Υποστηρίζοντας τα Παιδιά με τα Πράσινα», το χρώμα της φανέλας της Εθνικής Ομάδας της Ιρλανδίας), το οποίο προσφέρει δάνεια έως και 30.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν τον επόμενο Ιούνιο στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν από κοντά την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της χώρας τους που θα αντιμετωπίσει τη Σουηδία, την Ιταλία και το Βέλγιο στη φάση των ομίλων του Euro 2016.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες . Ένας βουλευτής της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη πρωτοβουλία της ΑΙΒ ως ένα «χτύπημα από την οικονομική ευφορία του παρελθόντος» που είχε ως αποτέλεσμα την πιο ακριβή διάσωση τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Reuters, και άλλες ιρλανδικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν αιτήσεις δανείων για το συγκεκριμένο σκοπό αν και δεν σκοπεύουν να αντιγράψουν την κίνηση της AIB. Πάντως, η πρωτοβουλία αυτή δείχνει πόσο πιο εφευρετικές γίνονται οι τράπεζες της Ιρλανδίας για να αυξήσουν τα δάνεια τους στην πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης.

Δεδομένων των αυστηρότερων ρυθμίσεων από μεριάς ΕΚΤ αλλά και της έλλειψης αποθέματος ακινήτων λόγω της κατάρρευσης της οικοδομής ο τομέας των στεγαστικών δανείων έχει μειωθεί αισθητά. Για αυτό τον λόγο οι ιρλανδικές τράπεζες στρέφονται στα μη εξασφαλισμένα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια για αυξήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider