Ρύθμιση α λα καρτ για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση α λα καρτ για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα εξατομικευμένη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση, με κριτήρια το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε οφειλέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος και το πλήθος των δόσεων (όπως και πιθανές εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις) θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά, αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των οφειλετών. Θα προηγείται έλεγχος των περιουσιακών τους στοιχείων και της εισοδηματικής τους κατάστασης.

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον ξεκινήσουν να καταβάλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Στόχος του υπουργείου είναι να προκύψει μια νέου τύπου ρύθμιση οφειλών, που αφενός θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης και να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 17,5 δισ. ευρώ και αφετέρου θα γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς, καθώς οι τελευταίοι προτιμούν πιο δραστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υπάρχει σχέδιο ρύθμισης χρεών (έως 2.000 ευρώ) προς την εφορία που θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό «κουρέματος» οφειλής ή/και τμηματικής καταβολής της με δόσεις, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του κάθε οφειλέτη, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναβιώσει η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Έκκληση για εισφορές

Λύση αναζητείται, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, για όσους ασφαλισμένους επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές που τους επιβλήθηκαν με βάση το εισόδημά τους το 2015 και το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εξετάζεται η καταβολή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών κάθε μήνα, με χαμηλότερες επιβαρύνσεις, έως ότου υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, ενώ παραδέχθηκε οτι υπάρχουν λάθη στα πρώτα ειδοποιητήρια, τα οποία σταδιακά θα διορθωθούν.

Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε από τα μέλη του Β.Ε.Α να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου να αποφευχθούν νέες περικοπές στις συντάξεις. «Πρέπει να στηριχθεί η κοινωνική ασφάλιση με την καταβολή των εισφορών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πρέπει να καταγραφούν καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα, σε σχέση με τα περυσινά», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider