ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν καταβάλλουν εισφορές για τις συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν καταβάλλουν εισφορές για τις συντάξεις

Επιστολή προς τα Ταμεία και τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ καταγγέλλοντας ότι ΙΚΑ και ΟΑΕΕ χρωστούν στον Οργανισμό 2,25 δισ. ευρώ.

Η επιστολή δημοσιεύεται σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο και σε αυτή γίνεται σαφές πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις εισφορές υγείας, μιας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4334 ούτε ο νόμος 4336 του 2015. Οι συγκεκριμένοι νόμοι προβλέπουν ότι η εισφορά ασθενείας 6% στις επικουρικές συντάξεις και η αύξηση της εισφοράς κατά 2% (από 4% σε 6%) για τις κύριες συντάξεις αποτελούν έσοδο του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα δεν εφαρμόζονται και οι υπουργικές αποφάσεις, όπως επίσης και οι εγκύκλιοι που προβλέπουν την απόδοση των εισφορών «σε λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους», με αποτέλεσμα στο τέλος του 2016 να χρωστούν τα Ταμεία 2,25 δισ. ευρώ από εισφορές που θα έπρεπε να πάνε ουσιαστικά για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι τίθεται εν αμφιβόλω το νέο χαράτσι στην εισφορά ασθενείς που ανέρχεται στο 6,95%, το οποίο θα διπλοπληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Ο ένας λόγος είναι πως πολλοί εργαζόμενοι –κυρίως με μπλοκάκι- θα αναγκαστούν να το πληρώσουν ξανά και ως μισθωτοί και ο άλλος είναι πως κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι με το 6,95% που θα δώσουν δεν θα γίνει το ίδιο που γίνεται με τις εισφορές ασθένειας στις συντάξεις, ότι δηλαδή αντί να ωφεληθούν οι ασφαλισμένοι με καλύτερες υπηρεσίες υγείας, να τους πάρουν τα χρήματά τους για να κλείσουν τις τρύπες στις συντάξεις του ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider