ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία «στοχεύει» ο Schaeuble

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία «στοχεύει» ο Schaeuble

Για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, απευθύνοντας βαριές κατηγορίες κατά της Μόσχας, αλλά και για το Brexit και τη «νέα» σχέση Βρετανίας-ΕΕ μίλησε ο Wolfgang Schaeuble στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Για τον Donald Trump και τις οικονομικές σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ, ο κ. Σόιμπλε λέει ξεκάθαρα ότι «ανέκαθεν ήμουν υποστηρικτής της τρανσατλαντικής συμμαχίας» και προσθέτει ότι θα εργαστεί αποτελεσματικά με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ. Εκτιμά μάλιστα ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιθανόν να αλλάξει την πολιτική του, καθώς, όπως λέει «άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται». «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Για τη Ρωσία, ο κ. Schaeuble επισημαίνει ότι υπάρχει «πόλεμος προπαγάνδας» από την πλευρά του Vladimir Putin και ακριβώς γι' αυτό το λόγο πρέπει «να υπάρξει αντίσταση ενάντια σε όσους δεν είναι αφιερωμένοι στη δημοκρατία. Αυτό καλό είναι να μην επηρεάζουν και χειραγωγούν τις δημοκρατικές αποφάσεις σε άλλες χώρες», λέει ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι «εμείς δεν θα μιλήσουμε ούτε θα ενεργήσουμε με τα ίδια ψέματα».

Ειδικότερα για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, τονίζει ότι «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε προστατευτικές πολιτικές, διαφορετικά θα χάσουμε το στόχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι βασική για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι εκπροσωπεί τη Γερμανική πλευρά και μόνο και ακριβώς γι' αυτό το λόγο είναι οπαδός των «ανοιχτών» αγορών.

Για την πολιτική της Γερμανίας, τονίζει ότι «ανέκαθεν στόχος μας ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη» και επαναλαμβάνει τις ενστάσεις του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Είχα προειδοποιήσει στο Eurogroup ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν θα είναι η κατάλληλη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και ότι θα οδηγούσε στην αύξηση του γερμανικού πλεονάσματος. Έτσι κι έγινε», λέει. Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «δεν δίνουμε συμβουλές σε άλλους. Απλώς τηρούμε τους κανόνες που συμφωνήσαμε από κοινού στην Ευρώπη και συστήνουμε στους άλλους να κάνουν το ίδιο, διαφορετικά αυτοί οι κανόνες θα είναι άχρηστοι και έτσι θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Άρα, στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού».

Τέλος, για το Brexit ο κ. Schaeuble τονίζει ότι «η Βρετανία ήταν αυτή που αποφάσισε να υπάρξει ένα τέλος» και συμπληρώνει ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον Phil Hammond, προκειμένου να συνεισφέρει στις επιλογές εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διαχωρισμός της κοινής αγοράς από τις άλλες ελευθερίες της ΕΕ και ότι ακόμη και μια εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών θα είναι δύσκολη. «Το Brexit είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ βαθιά, με πολιτικούς και οικονομικούς όρους. Πρέπει να ανταποκριθούμε και να απαντήσουμε σ' αυτές τις ανησυχίες», σημειώνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider