«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις πολιτικές Trump

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις πολιτικές Trump

Πλήθος προειδοποιήσεων και μηνυμάτων προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump περιλαμβάνει η αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Maurice Obstfeld.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,4% εφέτος και κατά 3,6% το 2018. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι αναπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν κατά 1,9% το 2017 και κατά 2% το 2018, στόχοι που είναι βελτιωμένοι κατά 0,1% και 0,2% αντίστοιχα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε κάνει το Ταμείο τον Οκτώβριο. Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχθούν κατά 2,3% το 2017 και κατά 2,5% το 2018, επιδόσεις βελτιωμένες κατά 0,1% και κατά 0,4% αντίστοιχα με εκείνες του Οκτώβριου.

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2017 και κατά 1,6% το 2018, ενώ για την Γερμανία βλέπει επέκταση της οικονομίας κατά 1,5% εφέτος και κατά 1,5% του χρόνου, επιδόσεις βελτιωμένες κατά 0,1% αντίστοιχα με εκείνες του Οκτώβριου. Για την Κίνα το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχθεί κατά 6% το 2017 και κατά 6,5% το 2018, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,8% εφέτος και κατά 0,5% του χρόνου.

Η έκθεση βρίθει αναφορών και προειδοποιήσεων προς τη νέα κυβέρνηση του Donald Trump και συστήνει διατήρηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των ΗΠΑ με τα άλλα κράτη.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Maurice Obstfeld ανέφερε πως το ΔΝΤ βλέπει για το 2017 καλύτερες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία σε σχέση με ότι εκτιμούσε προ τετραμήνου. Όπως είπε μια βιώσιμη και μη πληθωριστική αύξηση της ανάπτυξης, που θα χαρακτηρίζεται από αύξηση της απασχόλησης και σημαντική επέκταση των υποδομών, θα επιτρέψει ένα πιο μετριοπαθή ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με την εντολή της σταθερότητας των τιμών που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Από την άλλη πλευρά, προειδοποίησε πως εάν υπάρξει μια αύξηση της ζήτησης μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα λαμβάνει υπόψη την ικανότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί στη μείωση των φόρων και στην αύξηση των δαπανών, τότε θα είναι αναπόφευκτη μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, κάτι που θα εκτινάξει το δολάριο. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ αναμένει πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη και πως τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα διευρυνθούν.

Κάνοντας αναφορά, στον εμπορικό προστατευτισμό ο Obstfeld είπε πως τα μέτρα προστατευτισμού και εμπορικών αντιποίνων θα συνέβαλαν στη διεύρυνση των παγκόσμιων ανισορροπιών και θα στένευαν τις παγκόσμιες οικονομικές ροές, με αποτέλεσμα μια πιθανή καταπόνηση πολλών αναδυόμενων αγορών και οικονομιών χαμηλού εισοδήματος.

Ο ίδιος είπε πως σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός από την διαρκώς αυξανόμενη αντιπάθεια προς το διεθνές εμπόριο, τρωτά σημεία απορέσουν και από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η μετανάστευση, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τις χαμηλού εισοδήματος χώρες και ευρύτερα την επίμονη αργή ανάπτυξη και τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε μια σειρά από προηγμένες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider