Η Γερμανία «τορπιλίζει» την αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία «τορπιλίζει» την αξιολόγηση

Νέα εμπόδια στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν πριν το τέλος του 2016, θέτει η Γερμανία.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο συνήθης ύποπτος… ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, έσπευσε να δηλώσει πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο Schaeuble επιβεβαιώνει περίτρανα πως η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κάτι το οποίο άλλωστε έγινε αντιληπτό ήδη από το βράδυ της Δευτέρας. Για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εντείνει την προσπάθεια, προκειμένου όλα τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – Θεσμών να έχουν κλείσει πριν τις γιορτές.

«Η δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα χρειάζεται προφανώς χρόνο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, παρότι από πολλές πλευρές καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες, οι οποίες εάν λάβει κανείς υπόψη την εμπειρία των τελευταίων έξι ετών δεν ήταν ρεαλιστικές. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα ακόμη. Υπάρχουν μερικές βελτιώσεις, έχει όμως ακόμη δρόμο...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Ο συνάδελφός μου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μου είπε προσφάτως ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. Το ΔΝΤ και… δεν ξέρω τι κοινό έχω εγώ με ελέφαντα! Οι ελέφαντες είναι πάντως καλοσυνάτα ζώα. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να κάνει η Ελλάδα αυτά που συμφέρουν το μέλλον της» δεν δίστασε να τονίσει μάλιστα ο Schaeuble, επιβεβαιώνοντας την ενόχλησή του για τα σχόλια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι κάποιοι ξένοι φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».

Η άρνηση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να προκαλέσει την «πτώση» του Αλέξη Τσίπρα και την επιστροφή της ελληνικής κρίσης, προειδοποιεί, στο μεταξύ, δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, το οποίο ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Η γερμανική εφημερίδα, αφού χαιρετίζει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της κυβέρνησης Τσίπρα, σημειώνει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε προς «ένδειξη καλής διάθεσης» και σημειώνει πως «αποτελεί ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ήθελαν να τον δουν στην εξουσία και τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «από την Αθήνα απαιτούνται περισσότερα από ό,τι μπορεί να δώσει» καθώς «η επιβληθείσα πολιτική περικοπών οδηγεί τους πολίτες στην φοροααποφυγή και τη μαύρη οικονομία». «Δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο να κάνει κάποιος μια επιχείρηση στην Ελλάδα, διότι οι επιβαρύνσεις είναι παράλογα υψηλές. Τα καλά μυαλά φεύγουν επίσης από την χώρα. Έτσι δεν μπορεί όμως να ανακάμψει η οικονομία» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Και συνεχίζει: «Όποιος θέλει να βοηθήσει τη χώρα δεν πρέπει να αφήνει να πλανάται το θέμα της αξιόλογης ελάφρυνσης του χρέους της». Δυστυχώς, όμως - εξηγεί η SZ - η γερμανική κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο και προκαλεί με αυτόν τον τρόπο την πιθανή πτώση του Τσίπρα.

«Όλες αυτές τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις o Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να τις εφαρμόσει, υποσχόμενος στους πολίτες ότι στο τέλος, το χρέος θα μειωθεί και η χώρα θα αποκτήσει μια προοπτική χωρίς προγράμματα βοήθειας» υπενθυμίζει και καταλήγει:

«Αν οι δανειστές αρνηθούν, τότε αποδέχονται τις συνέπειες της αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό, δεδομένου ότι ήδη γίνεται λόγος για νέες εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ό,τι θα ανέμεναν όλοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί κανείς να το αντέξει».

«Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018» διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider