Πυρά Τζανακόπουλου εναντίον του ΔΝΤ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρά Τζανακόπουλου εναντίον του ΔΝΤ

Βολές εναντίον του ΔΝΤ για την επαμφοτερίζουσα στάση του επεφύλασσε κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα για να κλείσει η αξιολόγηση, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται νέα μέτρα για το 2018, αλλά παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς άφησε περιθώριο για έναν «μηχανισμό» δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τίποτα δεν είναι δεδομένο κατά τη διάρκεια μια διαπραγμάτευσης», ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. «Είναι απολύτως σαφές πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ΔΝΤ- αυτό πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Κάθε ένας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. Μάλιστα, σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε και εναντίον του Poul Thomsen. «Το ΔΝΤ μιλά για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό το επισημαίνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Όσο μεγαλύτερο το πλεόνασμα, τόσο πιο σκληρή η λιτότητα. Παρ’ όλα αυτά, χθες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Thomsen αντί να πιέζει για τη μείωση των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τη θέση για πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια και να πιέζει προς τη λήψη νέων μέτρων», υπογράμμισε και έκανε λόγο για αντίφαση. «Το ΔΝΤ αν εννοεί πραγματικά αυτό που λέει, ότι δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας, οφείλει να το κάνει πράξη, όταν έρχεται η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει έξτρα μέτρα για το διάστημα μετά το 2018, πλην όμως εμμέσως επιβεβαίωσε πως συζητείται ένας μηχανισμός για την εξασφάλισης της δημοσιονομικής τάξης για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup. «Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, μέχρι να τα αποδεχτούν όλοι όλα. Σας είπα πως οι ανακοινώσεις του Eurogroup αποτελούν συμβιβασμούς, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση», είπε και ξεκαθάρισε πως είτε θα υπάρχει μηχανισμός είτε διαρθρωτικά μέτρα για μετά το 2018, μιας και οι δύο έννοιες είναι μεταξύ τους αντιφατικές. «Αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται, στόχος είναι να κλείσει η συζήτηση χωρίς νέα μέτρα και θα δούμε πως θα καταλήξει η συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα», σημείωσε. Μάλιστα, ως προς το ύψος των πλεονασμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε πως η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της μείωσης των πλεονασμάτων, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί ούτε το ευκταίο ύψος ούτε την ευκταία διάρκεια για την ελληνική πλευρά, τονίζοντας, πάντως, πως η εν λόγω συζήτηση θα πρέπει να γίνει συναρτήσει και των μέτρων για το χρέος (μεσο-μακροπρόθεσμα) που εκτίμησε πως θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, παράλληλα, προανήγγειλε και εντατικοποίηση των επαφών του πρωθυπουργού, ώστε να καταστει εφικτό το συνολικό κλείσιμο της αξιολόγησης, τόσο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά και με έτερες επικοινωνίες με Ευρωπαίους παράγοντες. «Δεν έχουμε τίποτε άλλο στο μυαλό μας για να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να αποκτήσουμε καθαρό διάδρομο για την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε επίσης, ξορκίζοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider