Βερολίνο: Ακόμα 10 χρόνια λιτότητας για την Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βερολίνο: Ακόμα 10 χρόνια λιτότητας για την Αθήνα

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας στις ΒρυξέλλεςAlexander Mühlauer με τίτλο «Βερολίνο: Ακόμα δέκα χρόνια υποχρεώσεις λιτότητας για την Αθήνα» και υπότιτλο «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καυγαδίζουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τι παραχωρήσεις μπορούν να γίνουν ακόμα στην Αθήνα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν να μην είναι σύμφωνοι αναφορικά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις για την Αθήνα. Από τη μια, η γερμανική κυβέρνηση πιέζει, ώστε ο στόχος για το πλεόνασμα να επεκταθεί και πέραν του 2018 για δέκα ακόμα χρόνια, από την άλλη Γαλλία και Ιταλία βλέπουν κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, θέλοντας να προωθήσουν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η αιτία για τη διελκυστίνδα είναι το ερώτημα, πώς οι Ευρωπαίοι θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που για τη Γερμανία και την Ολλανδία θεωρείται βασική προϋπόθεση, πλην όμως προϋπόθεση για το Ταμείο είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για να επιτευχθεί αυτό, είτε το χρέος θα πρέπει να ελαφρυνθεί, είτε να ληφθουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Έτσι, με δεδομένο πως η γερμανική κυβέρνηση συζητά παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος μόνο από το 2018 και μετά, απαιτεί να παγιωθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού στο ύψος του πλεονάσματος 3,5% που πρέπει η Ελλάδα να επιτύχει το 2018. Η Γερμανία θέλει αυτό το νούμερο να ισχύσει για δέκα χρόνια, αλλά το ΔΝΤ εκτιμά πως ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, όπως και ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων, οι οποίοι θεωρούν πως οικονομικά ο στόχος δεν βγάζει νόημα, μιας και θα οδηγήσει σε περιορισμό των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει νέους στόχους για τα πλεονάσματα, απλά θέλει να γνωρίζει πώς αυτοί θα επιτευχθούν, μιας και συμφωνία χωρίς κάτι τέτοιο δεν αρκεί για το Ταμείο. Έτσι, το ΔΝΤ πιέζει, ώστε η Αθήνα να νομοθετήσει από τώρα τα πεδία των δυνητικών παρεμβάσεων, ώστε να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάτι τέτοιο. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτης), ώστε να καλυφθεί το ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ υπάρχουν ιδέες και για το πώς αυτά θα μπορούσαν να συμπληρωθούν. Προκειμένου η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από το 20% του ΑΕΠ για την Αθήνα, θα μπορούσε να επεκταθούν οι λήξεις των δανείων, ενώ θα επίσης θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή μέσω ευρωπαϊκών πόρων των δανείων του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.