Ραντεβού τον Νοέμβριο με τους Θεσμούς για τα εργασιακά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού τον Νοέμβριο με τους Θεσμούς για τα εργασιακά

Ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου έδωσαν Κυβέρνηση και δανειστές για να συνεχίσουν τη διασπραγμάτευση για τα εργασιακά, καθώς σε αυτόν τον κύκλο επαφών καταγράφηκαν κυρίως οι διαφωνίες των δύο πλευρών σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, τη διαιτισία και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Με την επάνοδο των Θεσμών στην Αθήνα το Νοέμβριο, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα «αγκάθια» των εργασιακών, ενώ στο μεσοδιάστημα τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται σε επαφή (μέσω τηλεδιασκέψεων), ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαλόγου που να οδηγήσει σε συμφωνία.

Στη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, συμφωνήθηκε να γνωμοδοτήσουν τα νομικά επιτελεία των Θεσμών για τα θέματα νομιμότητας που αφορούν αποφάσεις της δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών (ΣτΕ, Ευρωπαικό Δικαστήριο), ενώ συζητήθηκαν το θέμα των επιχειρησιακών σωματείων μέσα στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου ώστε τα συνδικάτα να γίνουν λιγότερο γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Όπως διευκρίνισε, τέθηκε το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα. «Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας μετά το πέρας της συνάντησης, δεν τέθηκε θέμα συντάξεων αλλά συζητήθηκαν ασφαλιστικά θέματα και κυρίως η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από 1ης Ιανουαρίου του 2017.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σήμερα τέθηκαν θέματα στα οποία, απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές. Για θέματα νομιμότητας, όπως είπε, οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν τις παρατηρήσεις από τα νομικά επιτελεία τους. Τέλος σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider