Reuters: «Σχεδόν βέβαιη» η παράταση του QE από την ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: «Σχεδόν βέβαιη» η παράταση του QE από την ΕΚΤ

«Τετελεσμένη υπόθεση» θεωρούν την επέκταση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως μεταδίδει το Reuters.

Το πρόγραμμα που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2017 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα συνεχιστεί –ίσως έως το τέλος του έτους– όπως άφησε να εννοηθεί και ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην Φρανκφούρτη.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τους περιορισμούς στις αγορές των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμοι τίτλοι, αναφέρουν στο Reuters πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, σημειώνει το πρακτορείο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο για τη μελλοντική μορφή και διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με βάση τις νεότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ αγοράζει τίτλους ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως. Δεν έχει αποφασισθεί, αν ο μηνιαίος αυτός όγκος των αγορών θα συνεχισθεί και μετά τον Μάρτιο ή θα μειωθεί. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, δήλωσαν οι πηγές.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μία ελαφρά άνοδο του πληθωρισμού και άλλων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης των γερμανικών επιχειρήσεων Ifo βελτιώθηκε απρόσμενα τον τρέχοντα μήνα.

Καθώς, ωστόσο, ο στόχος για τον πληθωρισμό σχεδόν 2% της ΕΚΤ δεν επιτυγχάνεται, ακόμη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, που είναι υπέρ αυστηρής νομισματικής πολιτικής, δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν ότι οι αγορές ομολόγων πρέπει να σταματήσουν τον Μάρτιο, δήλωσαν οι πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider