Τσακαλώτος: Η ΕΚΤ δεν είναι μια κανονική κεντρική τράπεζα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Η ΕΚΤ δεν είναι μια κανονική κεντρική τράπεζα

Την ανάγκη οι αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν σύντομα και να μην μετατεθούν για την τελευταία στιγμή επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε συνέδριο νέων με τίτλο «Επινοώντας εκ νέου την Ευρώπη» («Re-Inventing Europe Youth Conference») που πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, στο πανεπιστημιακό ίδρυμα ευρωπαϊκών σπουδών College of Europe, στη βελγική πόλη Μπριζ .

Στις ελάχιστες αναφορές του για το ελληνικό προγράμμα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το να μετατίθενται οι αποφάσεις για το τέλος είναι κάτι που οδηγεί στην απώλεια επιλογών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων μέσα στο Eurogroup, ωστόσο αρκέστηκε να τονίσει πως η δυνατότητα να ερμηνεύει κανεις με διττό τρόπο τις αποφάσεις είναι κάτι που επιτρέπει ευελιξία και το να μην σπάσει το σύστημα.

Αναφερόμενος στις αιτίες της κρίσης έκανε λόγω για έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και ειδικά δημόσιων επενδύσεων, σημειώνοντας πως η Ευρώπη στηρίχθηκε λανθασμένα στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Αναφερθείς στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υποστήριξε πως η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια έχουν αποτύχει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία στις ευάλωτες χώρες του Νότου και από αυτές τις πολιτικές οφελούνται μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία. «Η ΕΚΤ δεν είναι μια κανονική κεντρική τράπεζα», τόνισε σχετικά.

Ο ίδιος είπε πως κατά την αποψή του να επιτεθεί κανεις στον λαϊκισμό είναι ανούσιο, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που τον προκαλούν. Στη βάση αυτή τόνισε πως η παγκοσμιοποίηση απέτυχε να κατανείμει στη μεσαία τάξη τα οφέλη από την οικονομική ανάπτυξη κάτι που οδηγεί σε εξελίξεις όπως το Brexit.

Ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε την αγωνία του για την προσφυγική κρίση και μίλησε για καθολική αποτυχία των διεθνών πολιτικών σχέσεων στην αντιμετώπιση του Συριακού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider