Φιλικότερο επενδυτικό κλίμα προαναγγέλλει ο Μάρδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φιλικότερο επενδυτικό κλίμα προαναγγέλλει ο Μάρδας

Νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην DW από το Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, με αφορμή για την επίσκεψη του στο Βερολίνο στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) ο κ. Μάρδας απάντησε πως η συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για οικονομικά θέματα ήταν περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα. Όσο για τις συναντήσεις με επιχειρηματικούς οργανισμούς όπως την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (DIHK) και τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) συζητήθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα ProGreece, που έχουν δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει τις μεγάλες γερμανικές και τις μικρές ελληνικές εταιρείες σε ένα μεγάλο αριθμό κλάδων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας η επικοινωνία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανάθεση εργασιών από τις γερμανικές στις ελληνικές εταιρείες μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας. Μάλιστα οι Γερμανοί δέχτηκαν να διαφημίσουν το ProGreece με κάθε τρόπο μέσα από τις διαδικτυακές του πύλες, από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, από τα έντυπα μέσα επικοινωνίας που διαθέτουν, έτσι ώστε να γίνει γνωστή η πλατφόρμα τόσο στα μέλη των επιμελητηρίων όσο και στους βιομήχανους. Πρόκειται για έναν τρόπο διαφήμισης όπου δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα. Επίσης, μας έχουν προτείνει ένα συμπληρωματικό σύνολο δράσεων. Δηλαδή να έρθουν εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία και να παρουσιάσουν σε ειδικές συνελεύσεις στις διάφορες περιοχές την πλατφόρμα ProGreece.

Τέλος για την συνάντησή του με τον εντεταλμένο της καγκελαρίου για τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, τον υφυπουργό στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασία Hans-Joachim Fuchtel, o κ. Μάρδας διευκρίνισε πως συζητήθηκαν όλα τα σχέδια που έχει κατά νου ο γερμανός υφυπουργός και αφορούν την Ελλάδα. Επιπλέον διευκρίνισε πως τα σχέδια αυτά αφορούν τον τουρισμό, την ενέργεια, τις τράπεζες - ειδικά το μοντέλο των ταμιευτηρίων, που αποτελούν μια πηγή δανειοδότησης για την τοπική οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επενδύσεις και τις κινήσεις την κυβέρνησης για την προσέλκυσή τους ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως «αυτό που ζητούν κυρίως οι ξένοι επενδυτές είναι, με μια λέξη, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας σε δύο τομείς: φορολογικές ρυθμίσεις και αδειοδότηση των επενδύσεων. Στόχος του σχεδίου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, όπου και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών είχαμε συμμετοχή, είναι η διαδικασία έγκρισης για μια ξένη επένδυση να διαρκεί από έξι ως οχτώ μήνες. Η δε απλούστευση των φορολογικών ρυθμίσεων που είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας έχει ενταχθεί με άλλα νομοθετήματα σε ένα πρόγραμμα που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί»

Όσο για το τι πήγε στραβά και παρατηρήθηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 8,1% την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016, ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αν και όπως είπε ο αριθμός είναι σωστός αν όμως αφαιρέσουμε από τις εξαγωγές τα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εξαγωγών των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων είναι γύρω στο 1,4%. Στα δε καύσιμα έχουμε μεν μια αύξηση σε ποσότητα, αλλά έχουμε μια μείωση σε αξία, και αυτό λόγω των τιμών που κατέρρεαν εκείνη την εποχή. Σημείωσε δε πως σε ότι αφορά τα άλλα προϊόντα παρατηρήθηκε μια αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, ενώ υπήρξε μια κάποια μείωση σε βιομηχανικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μάρδας φάνηκε αισιόδοξος για το τέλος του χρόνου, ευελπιστώντας πως το 1,4% μείον μπορεί να διορθωθεί εύκολα και να γίνει συν 3%, συν 4% και συν 5%.

Σχετικά με την πτώση της Ελλάδας η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του World Economic Forumγια το 2016-2017 από την 81η θέση στην 86η ο κ. Μάρδας σημείωσε πως «δεν ήταν «εκπληκτική» η 81η θέση, ήταν μια πολύ άσχημη και βρεθήκαμε σε μια εξίσου πολύ άσχημη θέση. Το ζητούμενο είναι να βρεθούμε σε μια θέση πολύ πιο μπροστά. Αυτό δεν γίνεται μόνο με τις μειώσεις των μισθών. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιτυγχάνεται βάση ενός συνόλου παραγόντων, ανάμεσα σε αυτούς είναι παραγωγικότητα της εργασίας, είναι η τεχνολογική πρόοδος, είναι η κατάρτιση κτλ».

Τέλος στην ερώτηση πότε η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ανοίξει ξανά η στρόφιγγα της ρευστότητας και θα αρθούν οι περιορισμοί των capital controls ο υφυπουργός τόνισε πως με το τέλος της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η κυβέρνηση θεωρεί πως θα ανοίξουν και εκείνα τα κανάλια που είναι αναγκαία για να βελτιωθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider