Kλείνουν τα προαπαιτούμενα του ΤΑΙΠΕΔ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kλείνουν τα προαπαιτούμενα του ΤΑΙΠΕΔ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, στον «αέρα» βρίσκονται οι υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την 35ετής παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων. Πρόκειται για ένα από τα 15 προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από την πρώτη αξιολόγηση. Είναι ακόμη ένα έργο για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδηλώσει άτυπα ενδιαφέρον σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι αλλά αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος και από ξένα funds.

Παράλληλα, άλλο ένα προαπαιτούμενο οδεύει προς ολοκλήρωση επίσης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο λόγος για την επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στην κοινοπραξία της Lamda Development. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται προς τελική επεξεργασία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και λογικά θα πάει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

«Αγκάθι» στη διαδικασία μπορεί να αποδειχτεί η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού και στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για το έργο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το υπουργείο Πολιτισμού ζητά να έχει λόγο στο τελικό σχέδιο αξιοποίησης με ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κολλήματα στη διαδικασία λόγω χαρακτηρισμού μέρων της έκτασης ως «αρχαιολογικοί χώροι». Μένει να φάνει αν η σχετική διάταξη θα περάσει από την Γενική Γραμματεία και αν θα συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ανοιχτό το θέμα του υπερταμείου

Σε αντίθεση με τα προαπαιτούμενα του ΤΑΙΠΕΔ που φαίνεται ότι βρίσκονται σε πορεία ολοκλήρωσης, ανοιχτά παραμένουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Οι διαφωνίες εντοπίζονται, κυρίως, στην στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου. Αθήνα και Θεσμοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα πρόσωπα που θα επιλέγουν για το 5μελές όργανο το οποίο με τη σειρά του θα επιλέξει την διοίκηση του νέου υπερταμείου.

Οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τις συνεχείς συναντήσεις του οικονομικού Επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά προτείνει τα 3 από τα 5 μέλη του οργάνου και οι Θεσμοί τα υπόλοιπα 2, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος με κάθε πλευρά να έχει το δικαίωμα βέτο σε κάποια επιλογή. Το εποπτικό συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις με πλειοψηφία 3 μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόσωπο που προτείνουν για πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας –όπως αποκαλείται το υπερταμείο– είναι ο Jacques Le Pape, πολύπειρο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και πρώην στενός συνεργάτης της Christine Lagarde όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ακόμη την συμμετοχή του.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει συμφωνηθεί η σύνθεση του οργάνου.

Ένα ακόμη θέμα που μένει ανοιχτό σχετικά με το νέο υπερταμείο είναι και οι ΔΕΚΟ που θα περάσουν σε αυτό. Το τεχνικό μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο προβλέπει ότι στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα πρέπει να περάσουν οι: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και Κτηριακές Υποδομές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider