Citi: H διαπραγμάτευση «πιέζει» το ελληνικό ΑΕΠ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: H διαπραγμάτευση «πιέζει» το ελληνικό ΑΕΠ

Στα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία, υποδεικνύοντας βαθύτερη ύφεση, αναφέρονται σε σημερινό τους σχόλιο οι αναλυτές της Citigroup, εντοπίζοντας στην αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων τον «ένοχο» της επιδείνωσης.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα της παγκόσμιας τράπεζας προς τους πελάτες της, τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και η ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση σημειώνουν πτώση, ενώ τονίζεται πως και οι εξαγωγές παραμένουν αρνητικές, αν και λιγότερο από ότι οι εισαγωγές.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η εντεινόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος πλήττουν την οικονομία, ενώ σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τη Citi, οι εξαγωγές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν, πιθανώς ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων capital controls, και αυτό βαραίνει επίσης και την οικονομική δραστηριότητα. Όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα, ο νέος γύρος δημοσιονομικής λιτότητας που συμφωνήθηκε και ξεκίνησε με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Μάιο, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ η τουριστική ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής για να «ξελασπώσει» την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider