Μηδαμινό το όφελος από τη συμφωνία της 24ης Μαΐου για το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μηδαμινό το όφελος από τη συμφωνία της 24ης Μαΐου για το χρέος

Μηδαμινό θα είναι το όφελος από τη συμφωνία του Eurorgroup της 24ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος, καθώς οι τόκοι με τους οποίους επιβαρύνεται το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του θα παραμείνουν και το 2017 καθηλωμένοι στα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ.

Για την ακρίβεια το κονδύλι του Προυπολογισμού για τους τόκους "επιστρέφει" στς επίπεδα που είχε διαμορφωθεί το 2015 ήτοι 5,8 δις.ευρω από 6 δις.ευρω που αναμένεται να φθάσει φέτος. Η μικρή αυτή υποχώρηση των τόκων αποτελεί ένα πρόσθετο τεκμήριο της μη βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους την οποία επικαλούνται τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Η Κυβέρνηση όπως αποτυπώνεται στην εγκύκλιο κατάρτισης του Προυπολογισμού για το 2017, θα επιχειρήσει να γυρίσει την οικονομία σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (2,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν) διατηρώντας σχεδόν παγωμένες τις δημόσιες δαπάνες. Για την ακρίβεια η αύξηση των κρατικών δαπανών θα είναι οριακή της τάξεως 100 εκατ.ευρώ (από τα 55,6 δις.ευρω φέτος στα 55,77 δις.ευρω το 2017) ωστόσο πρακτικά είναι ανευ σημασίας, αν συνυπολογιστεί ότι σε μια διετία η σωρευτική μείωση τους αγγίζει τα 500 εκατ.ευρω.(το 2015 οι δαπάνες είχαν διαμορφωθεί στα 56,2 δις.ευρω).

Η συγκράτηση των δαπανών στην ουσία για το 2017 επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των κοινωνικών δαπανών καθώς για παράδειγμα το κονδύλι των συντάξεων μειώνεται κατά κατά 133 εκατ. ευρώ στα 6,376 ευρώ. Σημαντική μείωση εμφανίζουν οι δαπάνες για την Παιδεία (ίσως λογω της πρόθεσης του πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας ν΄αυξήσει τη διάρκεια των διαλειμμάτων). Ετσι ο Προυπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας περικοπτεται κατά περίπου 200 εκατ.ερω στα 4,69 δις.ευρω από 4,8 δις.ευρω φέτος.

Στο Υπουργείο Υγείας οι δαπάνες παραμένουν παγωμένες στα επίπεδα του 2016 και το 2017 4,38 δις.ευρω. Οπως και στο υπουργείο Εργασίας που διαμορφώνονται στα 12,45 δις. Ευρω από 12,35 δις.ευρω φέτος.

Αντίθετα στους ευνοημένους είναι εργαζόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις καθώς ο Προυπολογισμός του Υπουργείου Αμυνας είναι αυξημένος κατά περίπου 200 εκατ.ευρω φθάνοντας 3,1 δις.ευρω από 2,81 δις.ευρω φέτος. Στις δαπάνες των εξοπλιστικών ωστόσο καταγράφεται μικρή μείωση στα 457 εκατ.ευρω από 598 εκατ.ευρω.

Κρυφή πληγή για τον προυπολογισμό αποδεικνύονται οι καταπτώσεις των εγγυήσεων του Δημοσίου. Πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγυήση του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία δεν εξυπηρετούνται με αποτέλεσμα ο Προυπολογισμός να αναλαμβάνει το σχετικό κόστος.

Ο προυπολογισμός φέτος επιβαρύνθηκε από αυτά με 532 εκατ.ευρω. Ομως το 2017 το κονδύλι αυτό προβλέπεται ν΄αυξηθεί στα 810 εκατ.ευρω

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider