Το Bitcoin «καταβροχθίζει» την ενέργεια στην Ισλανδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Bitcoin «καταβροχθίζει» την ενέργεια στην Ισλανδία

Όσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνουν όλα τα σπίτια μαζί στην Ισλανδία, θα χρησιμοποιούν φέτος οι υπολογιστές που «παράγουν» Bitcoin, προειδοποιεί εκπρόσωπος της ισλανδικής εταιρείας ενέργειας HS Orka, σύμφωνα με το BBC.

Η διαδικασία της εξόρυξης, μέσω της οποίας δημιουργείται το κρυπτονόμισμα στα κέντρα δεδομένων, έχει τεράστια απαίτηση σε ενεργειακούς πόρους και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της αξίας του Bitcoin, αλλά ταυτόχρονα και έναν από τους βασικούς προβληματισμούς για την εξάπλωσή του.

«Εάν όλα αυτά τα έργα υλοποιηθούν, δεν θα έχουμε αρκετή ενέργεια» δήλωσε στο BBC ο Γιόχαν Σνόρι Σίγκουρμπεργκσον που εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από το ενδιαφέρον των Ισλανδών για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος.

H Ισλανδία έχει έναν μικρό πληθυσμό, μόλις 340.000 ανθρώπων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει δει σημαντική αύξηση των νέων κέντρων δεδομένων, τα οποία συνήθως κατασκευάζονται από εταιρείες που θέλουν να επιδείξουν τον «πράσινο» χαρακτήρα τους. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 100% της ενέργειας στη Φινλανδία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με τον Σίγκουρμπεργκσον, οι επιχειρήσεις εξόρυξης bitcoins θα χρησιμοποιούν περίπου 840 γιγαβατώρες ηλεκτρισμού για τους σκοπούς λειτουργίας των υπολογιστών των κέντρων εξόρυξης και των συστημάτων ψύξης τους. Κατ' αντιστοιχεία, τα σπίτια της χώρας χρησιμοποιούν περίπου 700 γιγαβατώρες κάθε χρόνο.

«Δεν το βλέπω να σταματά σύντομα...λαμβάνω πολλές κλήσεις, επισκέψεις από πιθανούς επενδυτές ή εταιρείες που θέλουν να φτιάξουν κέντρα δεδομένων στην Ισλανδία» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι τόσες πολλές οι προτάσεις που δεν θα είναι δυνατή η παροχή ενέργειας σε όλα τα κέντρα. Όπως τόνισε, η εταιρεία του ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να προβούν σε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, μερικών ετών ή παραπάνω.

Σε πτωτική πορεία ξανά το Bitcoin

Εν τω μεταξύ, νέα πτώση 2,9% καταγράφει το ψηφιακό νόμισμα στα 8.579 δολάρια , μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου.

Το ψηφιακό νόμισμα είχε ενισχυθεί 24% σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, στο μακροβιότερο ράλι του από τον περασμένο Δεκέμβριο και αρκετοί στην αγορά προσδοκούσαν ότι η ανάκαμψη θα έχει συνέχεια, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ρυθμιστικών αρχών για τους κινδύνους, που κρύβουν τα κρυπτονομίσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider