Χρηματιστήριο: Η τουρκική κρίση υπερκέρασε την Fitch

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η τουρκική κρίση υπερκέρασε την Fitch

Σταθεροποιητικά άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω αρνητικών τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch σε «BB-» από «B» με σταθερές προοπτικές, δεν επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία τόσο στο ΧΑΑ, όσο και στην αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας και διαμορφώνεται στο 4,236%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,26%.

Οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά assets και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές αυξάνονται, καθώς η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μια κορύφωση της κρίσης στην Τουρκία.

Το ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ήταν εξελίξεις που δεν καθησύχασαν τις αγορές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές Coca Cola HBC (-1,01% στα 29,480 ευρώ), της Εθνικής (-0,94% στα 0,2526 ευρώ) και του ΟΤΕ (-0,53% στα 11,190 ευρώ).

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 742,56 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,16%.Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 19 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,31%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,30%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +27,47% και Μαθιός Πυρίμαχα +8,55%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ίλυδα -9,17% και Unibios-5,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider