Epsilon Net: Η έξοδος από το ΧΑ, η αποτίμηση και το fund που «αγόρασε» τεχνολογία made in Greece

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Epsilon Net: Η έξοδος από το ΧΑ, η αποτίμηση και το fund που «αγόρασε» τεχνολογία made in Greece
Στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς έχει μπει για τα καλά η εγχώρια σκηνή της πληροφορικής - To σερί των deals συνεχίστηκε μόλις χθες με τις ανακοινώσεις της Epsilon net - Ποιο είναι το αμερικανικό private equity fund General Atlantic.

Στο στόχαστρο της διεθνούς αγοράς έχει μπει για τα καλά η εγχώρια σκηνή της πληροφορικής, με το σερί των deals να συνεχίζεται μόλις χθες με τις ανακοινώσεις της Epsilon net και του αμερικανικού private equity fund General Atlantic. Το εν λόγω fund δε, το οποίο αποφάσισε να χαράξει, όπως όλα δείχνουν, από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους, το μέλλον της Epsilon Net έχει επενδύσει σε ουκ ολίγες εταιρείες τεχνολογίας με ευρύ αποτύπωμα παγκοσμίως, όπως η Airbnb, η Ant Group, η Slack και η Uber αλλά και η κινεζική Bytedance, μητρική εταιρεία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Tik Tok.

Η ιστορία των ανακοινώσεων

Να θυμίσουμε ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο βασικός της μέτοχος της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος (κατέχει το 55,42%), η Εθνική Τράπεζα (7,5%) προχωρούν σε συνασπισμό δυνάμεων με το private equity fund General Atlantic προκειμένου η νεοιδρυθείσα ελληνική θυγατρική του τελευταίου, Bidco, να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας της εισηγμένης και η εταιρεία να βγει από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι πληροφορίες άρχισαν να διαδίδονται το πρωί της Πέμπτης, όταν το ΧΑ έστειλε ανακοίνωση ότι προχωρά σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Epsilon net σε συνέχεια αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά από δημοσίευμα που έκανε λόγω για μεταβίβαση του ποσοστού του βασικού μετόχου της, επιβεβαιώνοντας και σχετική αναφορά του Insider.gr, που μιλούσε για επικείμενο «deal στην πληροφορική και μάλιστα με ξένο αγοραστή».

Το απόγευμα ακολούθησε η αναβολή της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές και στη συνέχεια ανακοινώθηκε κι επισήμως η δημόσια πρόταση στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Bidco, προσφέροντας στους λοιπούς μετόχους, του 37,08% της εταιρείας, 12 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση η Epsilon net, υπέγραψε συμφωνία στις 25 Απριλίου 2024 με την General Atlantic Ginger B.V., η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και ελέγχεται έμμεσα από κεφάλαια που υπόκεινται σε διαχείριση από τη General Atlantic L.P., ώστε η ελληνική Ginger Digital BidCo - η οποία ελέγχεται εξίσου από την GA – ο βασικός μέτοχος Ιωάννης Μίχος και η Εθνική Τράπεζα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 62,92% του συνολικού αριθμού μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Στόχος να αποκτηθούν μέσω της Bidco, όλες οι μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της Epsilon net και να υποβληθεί προς την ΕΚ αίτημα διαγραφής της Εταιρείας από το Χρηματιστηριακό Ταμπλό.

Παρότι περισσότερες λεπτομέρειες για την μετά του χρηματιστηρίου εποχή δεν έχουν δοθεί, τα μέχρι τώρα δεδομένα μαρτυρούν ότι τόσο ο κ. Μίχος όσο και η Εθνική θα συνεχίσουν να έχουν μετοχική σχέση με την Epsilon net. Ειδικά στην περίπτωση του ιδρυτή της βέβαια, τα σενάρια ενός επιτυχημένου exit δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν, αν σκεφτεί κανείς ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανερχόταν χθες πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης σε 547.420.000 ευρώ ενώ βάσει της έκθεσης αποτίμησης που διενήργησε η EUROCORP Α.Ε.Π.Ε.Υ η τιμή ανά μετοχή υπολογίστηκε σε €10,56. Σημειωτέον ότι πέρα από τους δύο βασικούς μετόχους (Ιωάννη Μίχο και Εθνική Τράπεζα), ποσοστό 6,05% στην Epsilon Net κατέχει και το fund BARCA GLOBAL MASTER FUND L.P. Επίσης το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή για τη δημόσια πρόταση ανεβάζει στα ύψη την αποτίμηση της Epsilon Net, την εταιρεία που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από πολλαπλές εξαγορές, καθώς η αγοραία αξία των μετοχών θα ξεπεράσει στα 650 εκατ. ευρώ.

Το fund που έχει επενδύσει από την Airbnb και το Tik Tok έως την Epsilon Net

Σε κάθε περίπτωση η εισαγωγή του συγκεκριμένου fund στην εταιρεία προσφέρει μια πρόσθετη δυναμική ανάπτυξης, δεδομένου του μεγέθους και της ιστορίας του. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική General Atlantic L.P. η οποία ελέγχει την ολλανδική εταιρεία που συνάσπισε τις δυνάμεις με τους μετόχους για την δημόσια πρόταση, διαθέτει 584 εργαζόμενους παγκοσμίως, έχει πραγματοποιήσει 528 επενδύσεις και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 84 δισ. ευρώ. Στο τρέχον χαρτοφυλάκιό της εντάσσονται 225 εταιρείες, που εξειδικεύονται σε 6 πολλά υποσχόμενους τομείς της αγοράς, μεταξύ των οποίων και αυτός της τεχνολογίας, τις οποίες και διαχειρίζεται από τα 16 «παραρτήματα» που διατηρεί ανά τον κόσμο.

Ιδρυτής της ήταν ο συνιδρυτής της Duty Free Shoppers, Chuck Feeney, ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία το 1980 με στόχο να επενδύσει σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, να υποστηρίξει οραματιστικούς επιχειρηματίες αλλά και να χρηματοδοτήσει τις παγκόσμιες φιλανθρωπικές προσπάθειες των Atlantic Philanthropies, ίδρυμα που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Η εταιρεία διεύρυνε την εμβέλειά της επενδύοντας αρχικά στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μια δεκαετία αργότερα, άνοιξε γραφεία στην περιοχή. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 άνοιξε γραφεία στην Κίνα και την Ινδία ενώ το 2008 στη Βραζιλία. Συνέχισε με την επέκταση στην νοτιονατολική Ασία το 2011 και το 2019 επεκτάθηκε στη Τζακάρτα ενώ το 2022 στο Ισραήλ.

Σήμερα, η εταιρεία ελέγχεται από σειρά ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και οντοτήτων, οι οποίες εδρεύουν στο Λουξεμβούργο, στις Βερμούδες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι οποίες ελέγχονται σε απώτατο επίπεδο από την GASC MGP, LLC με έδρα το Delaware. Όπως επισημαίνει ο CEO της General Atlantic, Bill Ford, τo 60% της σημερινής επενδυτικής δραστηριότητας της G.Α. πραγματοποιείται εκτός αμερικανικών συνόρων. Σύμφωνα δε με τον Gabriel Gallay, επικεφαλής ΕΜΕΑ, το fund προτιμά long term τοποθετήσεις, ώστε βασιζόμενο στην συνεργασία με τους μετόχους των επιχειρήσεων να τους δίνει τον χρόνο να μεγαλώσουν.

Με την πάροδο των ετών, η General Atlantic δημιούργησε ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές. Ορισμένες αξιοσημείωτες εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της είναι οι Airbnb, Ant Financial (το spin-off της Alibaba γνωστό κι ως Ant Group), Slack και Uber ενώ στο τρέχον χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνεται και η Bytedance (μητρική εταιρεία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Tik Tok και το Shein, το δημοφιλέστερο ηλεκτρονικό κατάστημα παγκοσμίως).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από General Atlantic, ΕΤΕ και Ι. Μίχο

Mytilineos: Win-Win το dual listing για την εταιρεία και την ελληνική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider