Απογειώθηκε με άνοδο 7,40% το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογειώθηκε με άνοδο 7,40% το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δυναμικό come back με άλμα 7,4% επιφύλασσε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντανακλώντας το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις ευρωαγορές, καθώς είχαν προεξοφληθεί οι υποστηρικτικές δηλώσεις του Mario Draghi για τη λήψη νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θύμισε τη συνεδρίαση της 28ης Αυγούστου του 2011 όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, με άλμα 14,37%.

Εάν η 8η Φεβρουαρίου ήταν Μαύρη Δευτέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο, η 15η Φεβρουαρίου αποδείχθηκε η «Δευτέρα των Τολμηρών», καθώς όσοι τοποθετήθηκαν στην αγορά την προηγούμενη Παρασκευή και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν να έχουν καταγράψει κέρδη έως και 30%.

Ο δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 24,75%. Ο τραπεζικός δείκτης στις δύο τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 45,34%. Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών στηρίχθηκε και στις δηλώσεις της επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy, το περασμένο Σάββατο, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση, με την ΕΚΤ να εκτιμά ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 29,94% στα 0,421 ευρώ, της Πειραιώς κατά 28,57% στα 0,126 ευρώ, της Εθνικής κατά 26,67% στα 0,190 ευρώ και της Alpha Bank σημείωσε άνοδο 21,21% στα 1,60 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 487,92 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 7,40%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,602 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160.351.783 τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 86 μετοχές, 32 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Η άνοδος της αγοράς δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν και μόνον λόγο. Αφενός έχει τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που αποδείχθηκε από την αναρρίχηση του βασικού δείκτη ενδοσυνεδριακά έως και τις 491 μονάδες. Αφετέρου σχετίζεται με την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τη χρηματιστηριακή αργία στις ΗΠΑ -δεν επέτρεψε στους πωλητές να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη - και με τη δήλωση του Mario Draghi ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν διαπιστώσει καθοδικούς κινδύνους στη σταθερότητα των τιμών.

Όπως διαμήνυσε από τη Φρανκφούρτη ο Super Mario, «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο αν η πρόσφατη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές ή αν οι χαμηλές τιμές ενέργειας απειλήσουν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε σταθερά χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 475 μονάδων άνοιξε το δρόμο για την επόμενη αντίσταση των 520 μονάδων. Από τεχνικής άποψης η για να αντιστραφεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να κλείσει άνω των 502 μονάδων. Για να αλλάξει δε μεσοπρόθεσμα η πτωτική τάση χρειάζεται επανάκτηση του μέσου όρου των 200 ημερών, δηλαδή των 650 μονάδων.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, δήλωσε στο insider.gr πως παρά το ανοδικό ξέσπασμα οι εν δυνάμει πηγές αδυναμίας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς παραμένουν και εάν δεν υπάρχει ορατότητα στο θέμα της αξιολόγησης και των πολιτικών εμποδίων που δημιουργεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση η αστάθεια θα παραμείνει.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 10,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,95%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Folli Follie (+10,22% στα 14,99 ευρώ), της ΔΕΗ (+9,82% στα 3,02 ευρώ), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+7,96% στα 1,22 ευρώ) και της ΕΧΑΕ (+7,77% στα 4,16 ευρώ).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Εθνική και η Πειραιώς διακινώντας 52.825.743 και 41.897.207 τεμάχια, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 22,941 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 12,967 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Eurobank+29,94%, Πειραιώς +28,57%, Εθνική +26,67% και Alpha Bank +21,21%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΑΝΕΚ(πο΄96) -20%, ΑΧΟΝ Συμμετοχών -18,18%, ΒΙΣ -17,55% και Lavipharm -15,38%.

Σύμφωνα με τον Κωστή Μονογιό από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, σε αντίθεση με την αμιγώς θετική αντίδραση της Παρασκευής, το σημερινό ράλι αποκαλύπτει βαθύτερους παράγοντες ανόδου, με τη βοήθεια φυσικά της ανάκαμψης των διεθνών αγορών που έδωσαν αισιόδοξο τόνο στην αγορά.

Η «κατοχύρωση» των 480 μονάδων και η ανοδική διάσπασή τους, ακόμη και σε ορίζοντα εβδομάδας, θα αποτελέσει πολύ θετική ένδειξη για τα αντανακλαστικά της αγοράς και θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή του ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μονογιός στο insider.gr, ο τζίρος κινείται ήδη σε ανοδικά συγκριτικά επίπεδα και τα ξένα funds φαίνεται πως αγοράζουν ξανά ελληνικούς τίτλους, αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να πει κανείς αν θα τους διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους ή θα ρευστοποιήσουν με στόχο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, οδηγώντας εκ νέου σε πτώση τον Γενικό Δείκτη.

Μιλώντας στο insider.gr, ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, κάνει λόγο για «εφησυχασμό» στους χρηματιστηριακούς κύκλους, καθώς η ανάκαμψη των αγορών σε Ευρώπη και Ασία σήμερα υποδηλώνει αποκλιμάκωση των έντονων διακυμάνσεων και υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με την κινεζική οικονομία και την παγκόσμια ανάκαμψη.

Σε εγχώριο επίπεδο, πάντως, επισημαίνει ότι «τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν, αν και είναι αναμενόμενο ότι θα αρχίσουμε να συνηθίζουμε την εγχώρια ειδησεογραφία», γεγονός που επιτρέπει στην αγορά να διορθώσει την πτώση στο χαμηλό -21% από τις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ήδη συμβεί, μερικώς, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα ο Γενικός δείκτης βρίσκεται στο -13,7% από την αρχή του μήνα.

Αναμενόμενη θεωρεί ο κ. Χατζηδάκης τη δυναμική ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, όπου είχαν παρατηρηθεί και οι πιο βίαιες ρευστοποιήσεις, αν και ολόκληρο το ταμπλό επηρεάζεται από την ανάκαμψη του κλίματος εντός και εκτός της χώρας.

Σε επίπεδο όγκων, ο κ. Χατζηδάκης διακρίνει ένα θετικό momentum στην αγορά, αν και καταλύτες για τη βιώσιμη ανάκαμψη του χρηματιστηρίου είναι οι εγχώριοι μακροοικονομικοί παράγοντες, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και θα σημάνουν την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και της οικονομίας γενικότερα, καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider