Αναλυτές: «Μπόνους» 50 μονάδων θα φέρει η τεχνική συμφωνία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: «Μπόνους» 50 μονάδων θα φέρει η τεχνική συμφωνία

Σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο κρίσιμο Eurogroup στη Μάλτα.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης τιμών κατέγραφε κέρδη 1,38% στις 680,39 μονάδες. Στη «ράχη του κύματος» βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, οι τραπεζικές μετοχές, με τον αντίστοιχο δείκτη να σημειώνει άλμα 4,30%.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών –πριν ή μετά το Πάσχα. «Αυτό που χρειάζεται τώρα η ελληνική αγορά είναι κάτι χειροπιαστό, μια τεχνική συμφωνία που θα επισφραγίσει τη σημερινή πολιτική συμφωνία», αναφέρουν. Όπως εκτιμούν, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να δώσει ώθηση έως και 50 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, στα επίπεδα των 725-730 μονάδων.

Σήμερα διευκρινίστηκαν κάποιες βασικές παράμετροι του προγράμματος αλλά οι επενδυτές αναμένουν το σαφές χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των Θεσμών ώστε να δρομολογηθεί το Staff Level Agreement, σημειώνουν. Επόμενο ορόσημο στην πορεία προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι το προγραμματισμένο Eurogroup στις 22 Μαΐου, εφόσον δεν συγκληθεί στο ενδιάμεσο έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σημαντική επίδραση θα έχει, επίσης, στην ψυχολογία της αγοράς το επόμενο διάστημα η διαδικασία ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, καθώς και η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ιδιαίτερα διαφωτιστική αναμένεται να είναι ως προς αυτό η Εαρινή Σύνοδος του Ταμείου στις 21-23 Απριλίου, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για το Χρηματιστήριο», αναφέρουν οι αναλυτές της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

«Αυτό είναι το τέταρτο Eurogroup, την έκβαση του οποίου αναλύουμε σε όρους προόδου και πλέον οι επενδυτές περιμένουν πιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα», υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς. Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει, ωστόσο, ο συναλλακτικός όγκος στο ΧΑ, αφού ακόμη και στη σημερινή κρίσιμη διαπραγμάτευση ο τζίρος δεν υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ. Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από την αγορά. Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του υπουργού Οικονομικών για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα με στόχο την τεχνική συμφωνία, πυροδότησαν νέο κύμα αγορών.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου και επηρεάζει τις κινήσεις των επιμέρους μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider