Οι ξένοι επενδυτές φεύγουν, οι Έλληνες έρχονται

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ξένοι επενδυτές φεύγουν, οι Έλληνες έρχονται

Θέσεις 37 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές ρευστοποίησαν οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο, σε αντίθεση με τους εγχώριους επενδυτές που αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το ίδιο ακριβώς ποσό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΧΑΕ την Πέμπτη για τις συναλλαγές Μαρτίου, ουσιαστικά αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό των ελληνικών μετοχών που βρίσκονται σε ξένους επενδυτές , το οποίο ανέρχεται σε 59% της συνολικής αξίας του χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά στις πράξεις, οι ξένοι και οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται το ίδιο ενεργοί, με τον μηνιαίο τζίρο να καταγράφει σημαντική άνοδο 15,4% τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 1,5% τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος τζίρος διαμορφώθηκε στα 953 εκατ. ευρώ ή στα 41,43 εκατ. ευρώ ημερησίως, κατά μέσο όρο.

Τα ομόλογα φέρνουν «πελατεία» στην ΕΧΑΕ

Αίσθηση προκαλεί, η εκτίναξη των νέων μερίδων επενδυτών που άνοιξαν τον Μάρτιο, στις 2.543 μερίδες, έναντι 543 τον Φεβρουάριο.

Όπως επιβεβαίωνουν στο insider.gr στελέχη της ΕΧΑΕ, η θεαματική αυτή αύξηση οφείλεται στην ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου. Το ομόλογο συγκέντρωσε ζωηρό ενδιαφέρον από την εγχώρια, αλλά και διεθνή, επενδυτική βάση και υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.

Οι υφιστάμενοι επενδυτές, μάλιστα, εμφανίζονται πολύ πιο ενεργοί το ίδιο διάστημα, αφού 23,16 χιλιάδες πραγματοποίησαν πράξεις, έναντι 15,86 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα.

Βέβαια, το «βάρος» των συναλλαγών πέφτει στους θεσμικούς Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν το 80,2% των συναλλαγών σε όρους αξίας έναντι 78,8% τον Φεβρουάριο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τέλος, ανήλθε στα 38,79 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,7% έναντι του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider