Ζελεδάκια κάνναβης: Σε ΦΕΚ η απόφαση για την ένταξή τους στις ναρκωτικές ουσίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζελεδάκια κάνναβης: Σε ΦΕΚ η απόφαση για την ένταξή τους στις ναρκωτικές ουσίες
Τέλος στα ζελεδάκια κάνναβης που διατίθενται σε προσβάσιμα σημεία πώλησης, όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ, μπαίνει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τέλος στα ζελεδάκια κάνναβης που διατίθενται σε προσβάσιμα σημεία πώλησης, όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ, μπαίνει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη), αλλάζουν κατηγορία και εντάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, που υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης, πρέπει να αποσυρθούν από προσβάσιμα σημεία πώλησης.

«Αποφασίζουμε: Την υπαγωγή της ουσίας εξαϋδροκανναβινόλη (HΗC) και των παραγώγων της στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Κ.Ν.Ν.) (ν. 3459/2006, Α’ 103), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4139/2013. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ.

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», δήλωσε προ ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα με HHC, μεταξύ των οποίων και τα ζελεδάκια, τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μαθητές και εφήβους. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως συνέβη στην περίπτωση 20χρονου, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νεαρός, αφού κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης τα οποία είχε αγοράσει από περίπτερο, εμφάνισε ζαλάδες και εμετούς και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση, παραπέμποντάς τον για εισαγωγή και νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Πέραν της Ελλάδας, το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή απασχολεί πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων αναγκάζονται πλέον να πάρουν μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μία 60χρονη η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο για δερματικό μελάνωμα

ΕΣΥ: Επανέρχονται στο... προσκήνιο τα απογευματινά χειρουργεία

Κορονοϊός: Αντίθετοι οι γιατροί με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider