Το ισχυρό «αποτύπωμα» της καινοτομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ισχυρό «αποτύπωμα» της καινοτομίας
Τα καινοτόμα φάρμακα είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή μας για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πηγής κόστους στην υγεία: των χρόνιων παθήσεων. 

Της Agata Jakoncic*

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece αποτελεί έναν συλλογικό φορέα 25 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών, τις οποίες ενώνει ο κοινός στόχος να προωθήσουμε την ταχύτερη και ευρύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες. Η κοινή μας αυτή προσπάθεια στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κλάδος της Υγείας, και κυρίως το τμήμα του που ταυτίζεται με την καινοτομία, αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για κάθε κοινωνία, αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα.

Η ενεργή δραστηριοποίηση των εταιρειών – μελών του PIF τις τελευταίες δεκαετίες υποστηρίζεται από πλήθος στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες, με πάνω από €90 εκατομμύρια σε επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, απασχολώντας πάνω από 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Στο θέμα μάλιστα των κλινικών μελετών αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω για να αναφερθούμε στην πρόσφατη εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Κλινικών Δοκιμών, η οποία εφόσον συνδυαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο νοοτροπίας και αντιλήψεων, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιτάχυνση της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές χώρες – περιλαμβανομένης της Ελλάδας – βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση επειδή διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό. Πιστεύουμε πως με την κατάλληλη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, μπορούμε να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στους ασθενείς νέες θεραπείες που θα αλλάξουν, θα βελτιώσουν και θα επιμηκύνουν τη ζωή τους.

Άλλωστε, η επιδραστικότητα της καινοτομίας στην Υγεία αποδείχθηκε περίτρανα στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Χάρη σε επενδύσεις δεκαετιών στην τεχνολογία και την έρευνα για νέες θεραπείες και τη βαθιά επιστημονική γνώση (SARS, Ebola, influenza, HIV και Hep C), οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά, αναπτύσσοντας θεραπείες και εμβόλια που συνέβαλαν καθοριστικά στη μάχη κατά της COVID-19. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι εταιρείες - μέλη του PIF ανταποκρίθηκαν σε μια πρόκληση από αυτές που παρουσιάζονται σπάνια, παραδίδοντας ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπείες σε χρόνο ρεκόρ. Σκεφτείτε ότι περισσότερες από 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είχαν χορηγηθεί ήδη μέχρι τον Απρίλιο του 2021!

Ταυτόχρονα όμως η εισαγωγή της καινοτομίας στον χώρο της Υγείας προσφέρει και πληθώρα επιπρόσθετων, εξίσου σημαντικών ωφελειών. Μειώνοντας τη θνητότητα και τη νοσηρότητα, τα καινοτόμα φάρμακα σε πολλές περιπτώσεις κρατούν τους ασθενείς μακριά από τα νοσοκομεία, μειώνουν την ανάγκη για κοστοβόρα επείγοντα χειρουργεία και νοσηλείες και εξοικονομούν χρήματα στο Σύστημα Υγείας. Τα καινοτόμα φάρμακα είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή μας για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πηγής κόστους στην υγεία: των χρόνιων παθήσεων.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσφορά των εταιρειών – μελών του PIF δεν εξαντλείται στον τομέα ειδίκευσής τους, αλλά έχει ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Πλήθος προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας υλοποιούνται με συνέπεια σε βάθος πολλών ετών, αφήνοντας διακριτό αποτύπωμα σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η βιωσιμότητα, στους οποίους η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υποστήριξη και προσδοκά πολλά από την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

*Η Agata Jakoncic είναι πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider