Σύψας: Χωρίς τον ιό το καλοκαίρι του 2022 - Θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύψας: Χωρίς τον ιό το καλοκαίρι του 2022 - Θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά
Εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας
Το τείχος ανοσίας είναι γύρω στο 60%, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 65%, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Το τείχος ανοσίας είναι γύρω στο 60%, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 65%, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, είπε, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στη βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider