Τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ακόμα και σήμερα, λένε οι ειδικοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ακόμα και σήμερα, λένε οι ειδικοί
Εξήγησε ότι η το ιικό φορτίο από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεγάλο από το αρχικό στέλεχος και αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα.

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ακόμα και σήμερα εάν γίνει μεγάλος αριθμός μετρήσεων, εξέφρασε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι η το ιικό φορτίο από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεγάλο από το αρχικό στέλεχος και αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα κορωνοπάρτι ένα άτομο μπορεί να κολλήσει εκατό ακόμα και σε εξωτερικό χώρο όταν είναι όλοι μαζί τόσο πατικωμένοι.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό ακόμη και εμβολιασμένοι αλλά τα συμπτώματα θα είναι ήπια και πολύ – πολύ λιγότεροι κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ο μισός πληθυσμός είναι ακόμα “παρθένος”. Δεν είναι καθόλου εμβολιασμένος, ούτε έχει μολυνθεί προηγουμένως», τόνισε ο κ. Παυλάκης, εξηγώντας ότι για παράδειγμα στην Αγγλία όπου αίρονται οι περιορισμοί, το 90% των Άγγλων έχουν εκτεθεί στον ιό είτε από νόσηση είτε από εμβόλιο.

Αντίστοιχη πρόβλεψη έκανε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, κάνοντας λόγο για περίπου 3.000 κρούσματα.

Θα είναι η πρώτη είδηση, αλλά πρέπει να βλέπουμε μέσο όρο ηλικίας, αριθμό εμβολιασθέντων αλλά και εισαγωγών για να έχουμε συνολική επιδημιολογική εικόνα, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η γεωμετρική αύξηση κατά 150% από την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται λόγω κυρίως της διασποράς από την μετάλλαξη Δ. Ευτυχώς δεν έχει επίπτωση και την αύξηση στις εισαγωγές, ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας.

Από την αρχή του έτους ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί από τα 46 έτη στα 29 έτη και χθές ήταν στα 27 καθώς εξετάζονται όλο και περισσότεροι νεαροί με rapid test.

«Τα κρούσματα αυξάνονται καθώς ζητήσαμε PCR και rapid tests, για να σπάσει η διασπορά πριν από τις αφίξεις στα νησιά», εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

Όσο πιο νεαρά τα άτομα τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, διευκρίνισε επίσης.

Ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες εικόνες συγχρωτισμού, και υπενθύμισε ότι η μετάλλαξη Δ είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από την τύπου Α.

Θα νοσήσει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, προειδοποίησε και επανέλαβε ότι πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν άτομα άνω των 50 ετών.

«Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Δεν είναι επιχείρημα το πάω διακοπές», τόνισε αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας και καλώντας ειδικά όσους εργάζονται με ευπαθείς ομάδες να κλείσουν άμεσα ραντεβού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider