Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ – 2.200 πολίτες νοσηλεύονται με Covid

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ – 2.200 πολίτες νοσηλεύονται με Covid
Παρότι τόσο η πίεση στο σύστημα υγείας, όσο και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και των θανάτων μειώνονται, το επιδημιολογικό φορτίο, παραμένει υψηλό, με περισσότερα από 13.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. 

Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ακολουθώντας την πορεία όλων των επιδημιολογικών δεικτών, οι οποίοι παρουσιάζουν βελτίωση εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει μειωθεί αισθητά, με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας να διαμορφώνεται στις 174 την ημέρα και το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων να βρίσκεται κάτω από τη μονάδα.

Ωστόσο, περίπου 2.200 πολίτες νοσηλεύονται με Covid σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 2 στους 3 είναι ενήλικες άνω των 55 ετών.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για άτομα τα οποία, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να κινδυνεύσουν από τη νόσο, λόγω ηλικίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου το 67% των πολιτών ηλικίας άνω των 80 ετών, το 74,4% στην ηλικιακή ομάδα 70-79, το 66,7% στους 60-69 και το 50,7% στους 50-59.

emvoliasmoi.ecdc
emvoliasmoi.ecdc

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώθηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, κατά 15%. Σήμερα, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια έχει πέσει στο 56%, έναντι του σχεδόν 80% ένα μήνα πριν και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται σημαντική αποσυμπίεση τις προσεχείς εβδομάδες.

Σημαντικά έχει μειωθεί και ο αριθμός των θανάτων, με το μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα να διαμορφώνεται σε 33 την ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θανάτων από Covid μειώθηκε σε ποσοστό 27%.

Παρότι τόσο η πίεση στο σύστημα υγείας όσο και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και των θανάτων μειώνονται, το επιδημιολογικό φορτίο, παραμένει υψηλό, με περισσότερα από 13.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, σημειώνοντας ότι αν δεν προσέξουμε, εύκολα μπορεί να έχουμε εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

580 κρούσματα, 24 θάνατοι και 398 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο - Το θετικότερο το τελευταίο εξάμηνο

Κορονοϊός: Τέσσερα περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου στην Ελλάδα, σε έγκυες με Covid-19

Χαρδαλιάς: Οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη - Τι είπε για τα κορονοπάρτι στις βίλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider