Νέα σύμβαση ΟΤΟΕ: Τα «ψιλά γράμματα» για αυξήσεις και εθελούσιες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα σύμβαση ΟΤΟΕ: Τα «ψιλά γράμματα» για αυξήσεις και εθελούσιες
Οι εργαζόμενοι θα δουν «αποκατάσταση» των απολαβών τους κατά 2,75% σε βάθος τριετίας.

Μέσω εθελούσιας εξόδου θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του προσωπικού στις συστημικές τράπεζες, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν «αποκατάσταση» των απολαβών τους κατά 2,75% σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με τα όσα υπέγραψαν τη Δευτέρα ΟΤΟΕ και τραπεζίτες.

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «θεσμική νίκη», αλλά οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν διαφορετική άποψη.

«Ασπίδα» κατά των απολύσεων

Ως προς την προστασία κατά των απολύσεων, ο κ. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, διευκρίνησε στο insider.gr ότι η ρήτρα που αφορά την προστασία της απασχόλησης είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε το 2016.

Όπως εξηγεί, στη νέα σύμβαση αναφέρεται ότι «τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο», ενώ στην προηγούμενη υπήρχε η αίρεση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ή επρόκειτο να αναλάβουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αύξηση μισθού από 0,5% έως 1,5%

Αύξηση 0,5% θα δουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στο τέλος του 2019, επί του βασικού μισθού ανά κλιμάκιο. Τα ποσοστά θα αυξηθούν σε 0,75% και 1,5% κλιμακωτά, ισοδυναμώντας με συνολική μέση αύξηση 2,75%, όπως διευκρίνισε ο κ. Κούκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαπραγμάτευση με τους τραπεζίτες ήταν ιδιαίτερα σκληρή και χρειάστηκε οι δύο πλευρές να καθίσουν αρκετές φορές στο τραπέζι.

Η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ το 2012 προέβλεπε μειώσεις 6%, λόγω της σφοδρής χρηματοοικονομικής κρίσης που είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι τραπεζοϋπάλληλοι προσήλθαν με αίτημα την πλήρη αποκατάσταση, ωστόσο, συμφωνήθηκε μέσος όρος αύξησης στο 2,75%. Ο κ. Κούκος αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι οι τράπεζες ζήτησαν οι αυξήσεις να ισχύουν από το 10ο μισθολογικό κλιμάκιο, κάτι που η ΟΤΟΕ δεν δέχθηκε για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Εργαζόμενοι στο insider.gr: Πύρρειος νίκη η νέα σύμβαση

Δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους εργαζόμενοι συστημικών τραπεζών με τους οποίους μίλησε το insider.gr. Όπως εξηγούν, στις «νίκες» της ΟΤΟΕ δεν περιλαμβάνεται ούτε το «ξεπάγωμα» των κλιματολογικών βαθμίδων, ώστε να αποκατασταθεί η μισθολογική ανέλιξη των εργαζομένων, αλλά ούτε και η αποκατάσταση των απολαβών τους στα προ κρίσης επίπεδα.

«Η αύξηση 0,5% που θα δω στον μισθό μου, ο οποίος διαμορφώνεται σε 1.100 ευρώ ως βασικός μισθός για το κλιμάκιο μετά από 30 έτη εργασίας δεν είναι παρά 5 ευρώ μεικτά –δεν φτάνει ούτε για καφέ», σχολιάζει εργαζόμενη συστημικής τράπεζας. Όσον αφορά στην προστασία της απασχόλησης, οι αντιδράσεις είναι ειρωνικές εκ μέρους των εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αναγκαστικές εθελούσιες» που πολλές φορές δεν αφήνουν επιλογή στους υπαλλήλους.

Όσον αφορά, τέλος, στη μείωση του ωραρίου εξυπηρέτησης κοινού στα καταστήματα κατά μισή ώρα από Δευτέρα έως Πέμπτη, αναφέρουν ότι «δεν κοστίζει τίποτα στους τραπεζίτες», αφού ούτως ή άλλως τα καταστήματα έχουν ερημώσει από πελάτες. Σημειώνεται όπως διευκρίνισε ο κ. Κούκος, το μειωμένο ωράριο θα ισχύει άμεσα, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός αυτής ή, το αργότερο, της επόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider