Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό
Η ανοδική πορεία των αφίξεων από τις ΗΠΑ - Η αύξηση των απευθείας συνδέσεων και η νέα πτήση της United Airlines.

Με ισχυρή ώθηση από την αμερικανική αγορά προχωρά η φετινή χρονιά του τουρισμού, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει καθοριστικά και την θερινή σεζόν, αν σκεφτεί κανείς τις απευθείας συνδέσεις των αεροπορικών εταιρειών που αυξάνουν ενόψει καλοκαιριού. Το αποτύπωμα, δε, των Αμερικανών όπως και των Βρετανών, αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση και στα έσοδα, καθώς θεωρείται από τις αγορές με την υψηλότερη μέση δαπάνη που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ενδεικτικό της προαναφερθείσας συνθήκης είναι το γεγονός ότι οι απευθείας συνδέσεις με τις ΗΠΑ, θα φτάσουν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και στο πικ της σεζόν τις 82 σε εβδομαδιαία βάση, από τις 67 του περσινού καλοκαιριού, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη του ΔΑΑ σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια της νέας απευθείας πτήσης της United, Αθήνα – Σικάγο. Οι καθημερινές αναχωρήσεις από την Αθήνα θα είναι σχεδόν 12 από συνολικά πέντε αεροπορικές εταιρείες.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία, που συνδέει πλέον την Αθήνα με τρεις αμερικανικές πόλεις -Νέα Υόρκη/Νιούαρκ, Ουάσιγκτον και Σικάγο- επεκτείνει και τα εποχικά της δρομολόγια, ξεκινώντας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και τερματίζοντας τις πτήσεις για τη Νέα Υόρκη στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στελέχη της δε, η απήχηση των «διακοπών αλά ελληνικά» στην αμερικανική αγορά είναι έντονη, με αποτέλεσμα ο αερομεταφορέας που πετά στη χώρα μας από το 2016 να προγραμματίζει για φέτος 1,43 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η United που εκτελεί και τη μοναδική απευθείας σύνδεση με την Ουάσιγκτον, κατέχει ένα μερίδιο 23% της αμερικανικής αγοράς στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από το 2016, που πέταξε πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει καταγράψει αύξηση 300% τόσο σε επιβατική κίνηση όσο και σε χωρητικότητα. Το τρέχον έτος μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη της άκρως σημαντικό καθώς θα εκτελέσει το μεγαλύτερο πτητικό πρόγραμμα στην 90ετή ιστορία της, διαρθρώνοντας ένα δίκτυο 37 προορισμών.

Η United ωστόσο είναι η μια από τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που επενδύουν στην χώρα μας. Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά ξεκίνησαν τις εποχικές τους συνδέσεις και οι American Airlines και Delta Airlines ενώ αυξημένες πληρότητες παρατηρούνται και στην απευθείας σύνδεση Αθήνα – Νέα Υόρκη της Emirates, η οποία πραγματοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Συνολικά, τα απευθείας δρομολόγια το 2024 θα είναι 11 με την προσθήκη της Norse Atlantic, που θα εκτελεί το Αθήνα – Νέα Υόρκη/JFK.

Η σημασία της Αμερικανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό

Η έγκαιρη έναρξη των συνδέσεων συνδυαστικά με την απήχηση της ελληνικής αγοράς έχουν ήδη λειτουργήσει θετικά για την ενίσχυση του αποτυπώματος της αμερικανικής αγοράς στο τουριστικό μείγμα της χώρας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στην άνοδο των εισπράξεων κατά 34,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 που καταγράφηκε τον Μάρτιο, οι Αμερικανοί είχαν την δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν στα 54,7 εκατ. ευρώ τον τρίτο μήνα του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των βασικών αγορών που τροφοδοτούν τη χώρα με τουρίστες. Η μοναδική αγορά δε που τα πήγε καλύτερα από την αμερικανική ήταν η ιταλική, η οποία όμως συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά μετά από καιρό, στις βασικές αγορές τροφοδότες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Ιταλία τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 127% και διαμορφώθηκαν στα 27,1 εκατ. ευρώ, μισές δηλαδή σε σχέση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις των Αμερικανών, παρά την σχεδόν τριπλάσια αύξηση που κατέγραψαν.

Η σημασία της αμερικανικής αγοράς δε για τις τουριστικές επιδόσεις σκιαγραφείται από το γεγονός ότι η άνοδος αυτή στις εισπράξεις προέκυψε παρότι η αύξηση των αφίξεων Αμερικανών τουριστών ήταν πολύ μικρότερη από άλλες βασικές αγορές όπως η Γαλλία ( σ.σ. η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία παρουσίασε αύξηση κατά 204,2% όταν η ταξιδιωτική κίνηση από Αμερική αυξήθηκε μόλις κατά 34,8%).

Σε επίπεδο τριμήνου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 87,8% φτάνοντας τις 162,4 χιλ. ταξιδιώτες, όταν η ταξιδιωτική κίνηση από την Γερμανία αυξήθηκε μόλις κατά 29,3%, αυτή από την Γαλλία κατά 27,3% από την Ιταλία κατά 39,2% και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 20,4%. Παρότι δε αριθμητικά οι Αμερικανοί που έφτασαν στη χώρα το πρώτο τρίμηνο ήταν περίπου 42 χιλ. λιγότεροι από τους Γερμανούς, οι εισπράξεις από την Αμερικανική αγορά άγγιξαν τα 100,8 εκατ. ευρώ έναντι 96,4 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων των Γερμανών, γεγονός που υπογραμμίζει την υψηλή μέση δαπάνη της συγκεκριμένης αγοράς. Κι αυτό παρότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε επίπεδο τριμήνου από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8%, ποσοστό υψηλότερο από την αύξηση 32,4% των Αμερικανών.

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,4 εκατ. ταξιδιώτες, αυξήθηκε κατά 29,1% συγκριτικά με το 2022, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση 14,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα δεδομένα – Ο τουρισμός και οι αντιδράσεις - Το Πάρκο Φυλής

Τουρισμός: Οι Ιταλοί επιλέγουν Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο για διακοπές τον Μάιο

Τουρισμός: Ελλάδα ψηφίζουν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές - Οι θετικοί οιωνοί για τη σεζόν του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider