Τουρισμός: Τριών ταχυτήτων η κίνηση το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Τριών ταχυτήτων η κίνηση το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Υψηλές πληρότητες σε κοντινές αποδράσεις και σε ταξίδια στο εξωτερικό - Με μικρότερες ταχύτητες οι μακρινοί οδικοί προορισμοί - Επιστροφή μετ' εμποδίων για τον τουρισμό του Πηλίου.

Διήμερο 3 ταχυτήτων θα αποτελέσει το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται για τον τουρισμό με προορισμούς πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων και ταξίδια στο εξωτερικό να σημειώνουν υψηλές πληρότητες κι άλλους να κινούνται στο 50-60%. Στις δυο αυτές ταχύτητες ωστόσο έρχονται να προστεθούν και οι πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, όπως το Πήλιο, οι οποίες, παρότι η πρόσβαση και η λειτουργία των καταλυμάτων έχει αποκατασταθεί, παραμένουν στη σκιά του εκδρομικού ενδιαφέροντος, αφού το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα δεν έχει επικοινωνηθεί σωστά.

Υψηλές πληρότητες για κοντινές αποδράσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου του τουρισμού και παρότι η ημέρα της εθνικής εορτής δεν ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκή για την δημιουργία τριημέρου, οι πληρότητες σε δημοφιλείς για την εποχή προορισμούς και κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, φτάνοντας το 80%-90%. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα, το Καρπενήσι, το Λουτράκι, το Γαλαξίδι κ.ά. Πέρα από τα ξενοδοχεία μάλιστα, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων για τους συγκεκριμένους προορισμούς με τις πληρότητες να κυμαίνονται μεταξύ 75% και 95% για το διήμερο.

Παρότι οδεύουμε στο τέρμα της καλοκαιρινής σεζόν, ενδιαφέρον καταγράφεται και για τους νησιωτικούς προορισμούς, όσους τουλάχιστον παραμένουν ανοιχτοί μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις κρατήσεις των αεροπορικών, η κίνηση ενόψει της φετινής 28ης Οκτωβρίου είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και στους δημοφιλείς προορισμούς περιλαμβάνονται και πόλεις όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Στον αντίποδα βέβαια προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, φαίνεται να επηρεάζονται από την πληθωριστική κρίση και το κόστος των μεταφορικών, καταγράφοντας ασθενικές επιδόσεις στο πρώτο crash test ενόψει της χειμερινής τουριστικής σεζόν, στην οποία ποντάρουν αρκετά οι επιχειρηματίες του χειμερινού τουρισμού. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι πληρότητες σε αυτή την περίπτωση φτάνουν στο 50% με 60%. Πρόσθετο πλήγμα δε αποτελεί και ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο οποίος έχει μηδενίσει τις κρατήσεις από την συγκεκριμένη αγορά, η οποία αφενός ήταν ανερχόμενη κι αφετέρου τροφοδοτούσε με κίνηση την χώρα αυτή την περίοδο.

Παρών, αλλά χωρίς ανταπόκριση, δηλώνει η Θεσσαλία

Ακόμα χειρότερη είναι ωστόσο η κατάσταση στους προορισμούς της Θεσσαλίας οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλίας και ειδικά του Πηλίου, δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο προκειμένου να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες που στέρησαν από την περιοχή την υψηλή της περίοδο, η οποία στην περίπτωση της Θεσσαλίας είναι ο Σεπτέμβριος.

Παρότι μάλιστα πολλά χωριά της περιοχής είναι πλέον προσβάσιμα και η κανονικότητα έχει αποκατασταθεί, οι κρατήσεις για το τριήμερο φτάνουν μόλις στο 20% της συνολικής διαθεσμότητας, χωρίς να έχει αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση των πυρκαγιών της Ρόδου. «Η Ένωση έκανε πολλές κινήσεις από την πρώτη στιγμή, να επικοινωνήσει την κραυγή απόγνωσης των μελών της και τα αιτήματά μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που εξήγγειλε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστα και παρά τις άπειρες συναντήσεις είτε με τηλεδιασκέψεις είτε δια ζώσης που κάναμε οι παρεμβάσεις μας δεν εισακούστηκαν όσο θα έπρεπε, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αρωγή στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας.» αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Προσθέτει δε ότι «σε ένα μεγάλο μέρος του και το οδικό δίκτυο του Πηλίου λειτουργεί κανονικά», την ώρα που ξενοδόχοι της περιοχής προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει ότι το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα δεν έχει επικοινωνηθεί από τους αρμόδιους φορείς ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι οι εικόνες καταστροφής που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό μάλιστα την επόμενη εβδομάδα έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, με στόχο να οργανώσει κάποιες επόμενες δράσεις που θα μπορούσαν να απαλύνουν τις επιπτώσεις του χειμώνα.

Έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων για εξωτερικό

Στην εξίσωση την κίνησης του τριημέρου έρχεται να προστεθεί και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για το εξωτερικό, το οποίο παρατηρείται όλο και πιο έντονο το τελευταίο διάστημα. Παρότι η αργία φέτος πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές είδαν από νωρίς αύξηση στα πακέτα σύντομων αποδράσεων εκτός συνόρων. Αύξηση που στην περίπτωση της συμπρωτεύουσας, λόγω και της αργίας του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, φτάνει σε διψήφια ποσοστά.

Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, οι σειρήνες του πολέμου στο Ισραήλ αλλά και ο φόβος για νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που ξύπνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πολλαπλό συναγερμό σε αεροδρόμια της Γαλλίας, επαναφέρουν τον προβληματισμό αλλά και τον «αστάθμητο» παράγοντα στον τουρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Χτύπησε το «καμπανάκι» του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Παραμένει ο στόχος για χρονιά ρεκόρ

Τουρισμός: Στο φουλ οι μηχανές και τον Οκτώβριο - Οι προσδοκίες και ο αστερίσκος του πολέμου στο Ισραήλ

Τουρισμός: Επιπλέον 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις πέτυχε η Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider