Τουρισμός: «Τσιμπημένες» οι τιμές των ξενοδοχείων το Πάσχα - Η Αθήνα σε σχέση με τους ανταγωνιστές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: «Τσιμπημένες» οι τιμές των ξενοδοχείων το Πάσχα - Η Αθήνα σε σχέση με τους ανταγωνιστές
Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα Ξενοδοχεία της Αθήνας το Πάσχα - Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις - Τα «χρυσά» πεντάστερα της Ευρώπης

Με υψηλές πληρότητες αλλά και με ανεβασμένες τιμές θα υποδεχτούν το φετινό Πάσχα τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία. Παρά τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις μάλιστα αλλά και την άνοδο των τιμών διαμονής στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η διάθεση των τουριστών για αποδράσεις ενόψει Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα μοιάζει ανεπηρέαστη.

Ενδεικτική για την αύξηση των τιμών στους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, είναι η πρόσφατη έρευνα του παρόχου ταξιδιωτικών δεδομένων Mabrian. Σύμφωνα με αυτή, οι μέσες τιμές ξενοδοχείων για το Πάσχα αυξάνονται σε σχέση με πέρυσι στους περισσότερους από τους 20 προορισμούς που αναλύονται, με την μερίδα του λέοντος των αυξήσεων να κατευθύνεται, όπως είναι φυσικό, στα καταλύματα πολλών αστέρων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δε, η μέση αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Από τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται σε Βαρκελώνη, Βρυξέλλες και Ρώμη, όπου η μέση τιμή των ξενοδοχείων παρουσιάζεται αυξημένη κατά 33%, 31% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Την πεντάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές διαμονής συμπληρώνουν το Παρίσι και το Μιλάνο με την αύξηση να εκτιμάται στο 29% και στο 27% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα οι μοναδικές πόλεις της λίστας που καταγράφουν μονοψήφια αύξηση τιμών - συγκεκριμένα 5% και 7% - είναι τα Τίρανα και η Μαδρίτη. Αντίστοιχα στην κατηγορία των πεντάστερων καταλυμάτων διαμονής, εντοπίζονται δύο πόλεις όπου οι τιμές τους εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της Νάπολης και των Τιράνων οι τιμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά -1% και -3% αντίστοιχα.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Όσο για τα ξενοδοχεία της Αθηναϊκής πρωτεύουσας, εμφανίζονται στη μέση περίπου της εν λόγω λίστας με τις αυξήσεις του να παρουσιάζονται αυξημένες κατά 20%. Αναλυτικότερα, με βάση τις δημοσιευμένες τιμές Φεβρουαρίου 2023 για διαμονή μεταξύ 10ης και 17ης Απριλίου η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην ελληνική πρωτεύουσα είναι 190 ευρώ (+24% έναντι του Πάσχα του 2022), στα 4 αστέρων είναι 131 ευρώ (+19%) ενώ στα 3 αστέρων η μέση τιμή είναι 108 ευρώ (+20%).

Συγκρίνοντας μάλιστα μεμονωμένα τις κατηγορίες των καταλυμάτων η χώρα μας αποδεικνύεται η πέμπτη οικονομικότερη για διαμονή πέντε αστέρων (190 ευρώ), μετά τα Τίρανα (129 ευρώ), το Ζάγκρεμπ (141 ευρώ), τη Βαρσοβία (152 ευρώ), και τη Λουμπλιάνα (183 ευρώ).

Τα «χρυσά» πεντάστερα της Ευρώπης

«Απλησίαστα» αποδεικνύονται ωστόσο τα καταλύματα της εν λόγω κατηγορίας στο Παρίσι όπου η διανυκτέρευσή κοστίζει 756 ευρώ, λίγο λιγότερο από το κατώτατο μισθό στην χώρα μας όπως διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη αύξηση (780 ευρώ) κι έχει αυξηθεί 30% σε σχέση με πέρυσι. Αντιστοίχως υψηλές είναι κα οι τιμές των πεντάστερων σε Μιλάνο (591 ευρώ), Ζυρίχη (535 ευρώ), Άμστερντάμ (549 ευρώ) και Λονδίνο (508 ευρώ).

Όσο για τα καταλύματα τριών αστέρων, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Βαρκελώνη όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 43% σε σχέση με πέρυσι, με την διαμονή να αγγίζει τα 197 ευρώ τη βραδιά, ενώ κατά 31% και 30% έχουν αυξηθεί οι τιμές στα ξενοδοχεία τριών αστέρων σε Ρώμη και Μιλάνο, φτάνοντας φέτος τα 162 ευρώ και 155 ευρώ αντίστοιχα.

Η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Mabrian στον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους και της μισθοδοσίας του προσωπικού λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δείχνει να συνδυάζεται και με την ισχυρή ζήτηση για ταξίδια που καταγράφεται αυτή την περίοδο, η οποία δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις όποιες αυξήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση της χώρας μας η κίνηση ενόψει Πάσχα θα είναι αυξημένη, με τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας να παρουσιάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα αύξηση της της τάξης του 6% όλο τον Απρίλιο. Σύμφωνα δε με την Aegean, τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα, τόσο κατά την διάρκεια του Καθολικού όσο και κατά την διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα η πληρότητα στα δρομολόγια από και προς Αθήνα κυμαίνεται από 76% έως και 80% και ενδέχεται να αυξηθεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών το 2022 - Οι προβλέψεις για το 2023

Κικίλιας: Εδώ και δύο χρόνια ο τουρισμός οδηγεί την ελληνική οικονομία

Τουρισμός: Κορυφαίο ζήτημα οι ελλείψεις προσωπικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider