Καραμούζης: Το πλάνο για τα 72 ξενοδοχεία και οι επόμενοι επενδυτικοί στόχοι της SMERC

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Το πλάνο για τα 72 ξενοδοχεία και οι επόμενοι επενδυτικοί στόχοι της SMERC
Τα σχέδια για τον πεντάστερο τουρισμό - Βιώσιμες λύσεις για τα 72 ξενοδοχεία - Οι πολλά υποσχόμενοι κλάδοι για νέες επενδύσεις

Επενδύσεις στον πεντάστερο τουρισμό, στην αλυσίδα τροφίμων, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην ιατρική φροντίδα, περιλαμβάνουν τα επόμενα πλάνα του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του, Νίκος Καραμούζης, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του πεντάστερου Patmos Aktis & Spa στην Πάτμο. Στόχος είναι να προχωράμε σε εγχειρήματα που παράγουν αξία χωρίς επιβαρύνσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι ειδικά στην περίπτωση του κλάδου της φιλοξενίας η στόχευση αφορά στον τουρισμό πολυτελείας πέντε αστέρων.

Τα στοιχήματα στον εν λόγω κλάδο είναι πλέον δύο. Το ένα αφορά στην ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Patmos Aktis Suites & Spa στην Πάτμο, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το 2024. Το άλλο αφορά στο project ‘’Τethys’’, δηλαδή την απόκτηση του χαρτοφυλακίου 72 ξενοδοχείων μονάδων νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόσφατα πέρασαν στην κοινοπραξία SMERemediumCap / Latonia Enterprises Company Limited – Athanasios Laskaridis family office / WHG Europe Limited – Brown Hotels.

Το 2024 ολοκληρώνεται η επένδυση στο Patmos Aktis

Το πεντάστερο ξενοδοχείο της Πάτμου, αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στο νησί, όπως επεσήμανε ο κ. Καραμούζης, η β’ φάση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Μέχρι τότε η SMERC εκτιμά ότι θα έχει έρθει σε συμφωνία με κάποια μεγάλη αλυσίδα franchise - οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει - γεγονός που θα αναβαθμίσει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Να θυμίσουμε ότι η επένδυση στην Πάτμο πραγματοποιείται στο ιστορικό ξενοδοχείο Ξενία, το οποίο μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης περιήλθε το 2009 στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακής εταιρείας Divine Group, η οποία, επανατοποθέτησε το κατάλυμα στην εγχώρια και διεθνή αγορά σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Mastrominas Architects και ISV Architects. Το 2022 ωστόσο, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, το ξενοδοχείο πέρασε στην SmeRemediumCap και ξεκίνησε την λειτουργία του ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Το συγκρότημα, διαθέτει δωμάτια, σουίτες και μεζονέτες, από 31 έως 93 τετραγωνικά, πολλές εκ των οποίων με ιδιωτική πισίνα και στόχος είναι να φτάσει τα 90 κλειδιά έως το 2024. Ήδη η εταιρεία εκτελεί ένα το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος μέσω και της επέκτασης σε όμορο, ιδιόκτητο οικόπεδο, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέχρι και σήμερα το ξενοδοχείο έχει προχωρήσει σε πράσινες επενδύσεις, σεβόμενο το φυσικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Για την συνέχεια δρομολογείται η επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων 56 σουιτών του παραθαλάσσιου συγκροτήματος με την κατασκευή 34 επιπλέον σουιτών με θέα τη θάλασσα, σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία 3SK Stylianidis και Patricia Anastasiadis. Το σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αναμένεται η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μέσω των προαναφερθέντων επενδύσεων το Patmos Aktis κατάφερε ήδη από πέρυσι να αυξήσει την πληρότητα και τα έσοδα του, βελτιώνοντας αισθητά τους δείκτες παραγωγικότητας. Στόχος της νέας διοίκησης είναι η περαιτέρω αύξηση της πληρότητας για τη συνολική περίοδο στο 71% το 2023, και μέσα στα επόμενα χρόνια στο 75%. Στα πλάνα της εντάσσεται και η επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του ξενοδοχείου στις 160 ημέρες, από περίπου 120 ημέρες που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνει η Πάτμος διεθνής προορισμός» επεσήμαναν τα στελέχη του Ταμείου, τονίζοντας ωστόσο ότι για την επίτευξη του στόχου δεν αρκούν οι επενδύσεις της SMERC. Εξίσου απαραίτητη είναι και η στήριξη της Πολιτείας, σε θέματα όπως η επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδίων, η ενίσχυση των υποδομών ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης, η βελτίωση της συνδεσιμότητας με άλλα νησιά και της εν γένει πρόσβασης στο νησί.

Το project Tethys

Όσο για το έτερο μεγάλο εγχείρημα του Επενδυτικού Ταμείου στον κλάδο της φιλοξενίας το project ‘’Τethys’’ - το οποίο περιλαμβάνει 72 ξενοδοχειακές μονάδες με πάνω από 4.000 δωμάτια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και η Κρήτη αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς όπως η Μακεδονία και η Θράκη, η Κεντρική Ελλάδα και η Πελοπόννησος - επιδίωξη είναι να υιοθετηθούν ρεαλιστικές λύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην αναβάθμιση και το βιώσιμο μέλλον κάθε ξενοδοχείου. «Δε θέλουμε να κλείσει καμία από τις 72 μονάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης για το πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων που πωλείται στη δευτερογενή αγορά στην Ελλάδα.

«Η κοινοπραξία ξεκινάει τώρα τη διαδικασία ώστε να διαμορφώσει μία στρατηγική για κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις και προσβλέπουμε στο καλό κλίμα με τους οφειλέτες και σε μία αμοιβαία επωφελή λύση. Σκοπεύουμε να έχουμε στενή συνεργασία με τους οφειλέτες ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής εξυγίανσης των επιχειρήσεών τους. Αυτό όμως που δεν υφίσταται ως λύση είναι ο οφειλέτης να μην πληρώνει» επεσήμανε ο κ. Καραμούζης.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι φιλοδοξία της κοινοπραξίας είναι να βρουν οι ιδιοκτήτες την ενδεδειγμένη λύση για το ξενοδοχείο τους σε συνεργασία με την κοινοπραξία διευκρινίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει πρόθεση για μεγάλες εκπτώσεις στις οφειλές.

Τα επόμενα βήματα της SMERC

Με τα δύο προαναφερθέντα πρότζεκτ, η SMERC η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 145 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, κλείνει τις επενδύσεις της στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η συνέχεια ωστόσο περιλαμβάνει επενδύσεις σε κάδους με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και προοπτικές για εξαγορές και συγκεντρώσεις. Σε αυτούς εντάσσονται ο κλάδος των τροφίμων, οι υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics, αλλά και η κτηνιατρική φροντίδα, με τον επικεφαλής της να τονίζει ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλαδα για “κλινικές δευτερης γνώμης” για ζώα συντροφιάς». Όπως εξήγησε ο κλάδος της κτηνιατρικής φροντίδας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς η διείσδυση στην Ελλάδα είναι 18% όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πάνω από 30%»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εποχή για το Patmos Aktis Suites & Spa μετά την επένδυση 20 εκατ. ευρώ του Επενδυτικού Ταμείου SMERC

Σε SMERC - Λαζαρίδη και Brown Hotels τα ξενοδοχεία του Tethys της Intrum

Facility Management: Η «πίτα» των 1,5 δισ. ευρώ και οι στόχοι των Cordia – SMERC

gazzetta
gazzetta reader insider insider