Τουρισμός

Αυξάνονται οι κρατήσεις τύπου Aibnb σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς

Νίκη Παπάζογλου

Ανοδικά κινούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην περιοχή της Ευρώπης, με αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις να καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αίρονται και οι χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους. 

Αυτό μαρτυρούν τουλάχιστον τα πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ανάλυσης δεδομένων βραχυχρόνιων μισθώσεων, AirDNA, σύμφωνα με τα οποία, οι ημερήσιες κρατήσεις βελτιώνονται θεαματικά, φτάνοντας το ένα εκατομμύριο την ημέρα, το υψηλότερο ποσοστό από όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Μάλιστα ο ρυθμός των κρατήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις δείχνει να φτάνει κοντά στα προ κορονοϊού επίπεδα, στο 98% του 2019. 

Πέρα από την αύξηση που παρατηρείται και δεδομένων των νέων τάσεων που έχει φέρει στον τουριστικό κλάδο η πανδημία, όπως η παραμονή των τουριστών για περισσότερη διάρκεια σε έναν προορισμό, ανοδικά κινείται και η μέση διάρκεια των κρατήσεων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την AirDNA η αύξηση προσεγγίζει το 20% εν συγκρίσει με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Σύμφωνα δε με την πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων Airdna η χώρα μας συγκαταλέγεται στις περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών μαζί με τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Γερμανία. 

Να θυμίσουμε ότι την αύξηση των κρατήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθώς αίρονται οι περιορισμοί είχε επισημάνει πρόσφατα και ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbnb, Brian Chesky, σε δηλώσεις του στους FT. 

«H ανάκαμψη είναι υψηλότερη από ότι είχαμε προβλέψει ακόμα και δύο εβδομάδες πριν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο ή ανάκαμψη.  Για το καλοκαίρι μάλιστα η πλατφόρμα, όπως σημείωσε ο κ.Τσέσκυ, αναμένει σημαντικά υψηλότερες κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς σπιτιών, μπορεί να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. 

O ίδιος είχε επαναλάβει ωστόσο την εκτίμηση του ότι τα ταξίδια θα είναι πλέον πολύ διαφορετικά από πριν, κάτι που γίνεται ήδη εμφανές στις κρατήσεις. Βάσει των στοιχείων των κρατήσεων παγκοσμίως και δεδομένης της δυνατότητας τηλεργασίας η οποία καθιερώθηκε σε αμέτρητους οργανισμούς κι επιχειρήσεις λόγω πανδημίας, το ένα τέταρτο των διανυκτερεύσεων σε σπίτια και καταλύματα της Airbnb αφορούν σε διαμονές 28 ημερών ή περισσότερο, «αριθμός διανυκτερεύσεων που ξεφεύγει από την έννοια ταξίδι που γνωρίζαμε μέχρι χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσέρκυ. 

Τα θετικά μηνύματα στην περίπτωση της χώρας μας είχε άλλωστε επισημάνει και ο κ. Θέμης Μπάκας, Πρόεδρος του δικτύου E-Real Estates σε σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα και προ-κρατήσεις χάρη και στην ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. 

Η κινητικότητα που καταγράφεται μάλιστα αφορά τόσο τις αυτοτελείς βίλες με ιδιωτική πισίνα όσο και τα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητα στο σύνολο σχεδόν των παραθαλάσσιων περιοχών της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το περσινό καλοκαίρι της πανδημίας και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα και βάσει σχετικής έρευνας της AirDNA, η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου κατά τη διάρκεια του 2020 στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων οδήγησε σε πτώση της τάξης του 53% με τον συνολικό τζίρο να υποχωρεί στα 467,4 εκατ. ευρώ, από 989 εκατ. ευρώ το 2019. 

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε πέρυσι είναι και η μέση πληρότητα των καταλυμάτων, η οποία  υποχώρησε κατά 27,7% και διαμορφώθηκε σε μόλις 36,1%, έναντι σχεδόν 50% το 2019. Ουσιαστικά δηλαδή υπήρξαν κρατήσεις μόλις για το 1/3 των διαθέσιμων ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, οι Ελληνες ήταν η μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ ακολούθησαν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και οι Ισπανοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.