Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας
Τι ώρα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Το σύστημα STR και τα πλεονεκτήματά του.

Νωρίτερα από ποτέ θα ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, με την πρώτη εκτίμηση να αναμένεται μόλις 90 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες. Χάρη, μάλιστα, στις νέες δυνατότητες που προσέθεσε φέτος η SingularLogic, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις εκλογές από το 1981, νωρίτερα από το αναμενόμενο θα μεταδοθούν και τα αποτελέσματα των υποψηφίων (σταυροδοσία).

Ειδικότερα, για τις σημερινές εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η SingularLogic επικαιροποίησε το κεντρικό της σύστημα ενώ θα χρησιμοποιήσει για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων και το σύστημα SRT, το οποίο θα διασφαλίσει την έγκαιρη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Τι είναι το σύστημα SRT

Το σύστημα SRT (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων), το οποίο χρησιμοποιείται πιλοτικά από το 2009 σε συγκεκριμένο αριθμό εκλογικών τμημάτων, είναι υπεύθυνο για την έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών. Επί της ουσίας επιτυγχάνει ταχύτητα ενσωμάτωσης μέχρι και 5 ώρες νωρίτερα, αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων κατά την εισαγωγή των στοιχείων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά και μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία μέσω κωδικών πρόσβασης και χρήση βέλτιστων τεχνολογιών ασφαλείας.

Για την χρήση του προβλέπεται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι όλων των εκλογικών τμημάτων (περίπου 21.500) της χώρας να εξοπλιστούν με ένα μικρού μεγέθους tablet, το οποίο και θα ενεργοποιήσουν με ειδικούς κωδικούς ασφαλείας. Με την βοήθεια του tablet αυτού και του εγκατεστημένου σε αυτό συστήματος ασφαλούς μετάδοσης, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα καταχωρήσουν και θα μεταδώσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τόσο την καταμέτρηση των ψήφων των συνδυασμών όσο και την καταμέτρηση των Σταυρών των Υποψηφίων, ενώ σε τρεις δεδομένες χρονικές στιγμές, ορισμένες με σχετική εγκύκλιο, θα προσδιορίσουν και τον αριθμό των ψηφισάντων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, η Singular Logic εκτιμά ότι μετά τις 10:00 το βράδυ θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα μπορεί να γίνει και μια ασφαλής εκτίμηση των τελικών αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες.

Ενημέρωση για τα εκλογικά αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της διαδικτυακής πύλης ekloges.ypes.gr. Η ενημέρωση θα γίνεται με διαδραστικό τρόπο ενώ θα περιλαμβάνονται και πρόσθετες πληροφορίες και αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο επικράτειας και συνδυασμών.

Σημειωτέον ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές την συγκεκριμένη ιστοσελίδα επισκέφθηκαν άτομα από 203 χώρες. Το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο που κατάφερε να κρατήσει τα ηνία της πρώτης σε επισκεψιμότητα σελίδας, βάσει όγκου δεδομένων και αριθμού χρηστών που εξυπηρετεί. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεταξύ των ωρών 20:30 έως 23:00 και με δεδομένο ότι το site εξυπηρετούσε μια εκλογική διαδικασία, δέχτηκε 2.500.000 μοναδικούς επισκέπτες, με το 84% εξ’ αυτών να έχουν κάνει χρήση mobile συσκευής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές Τουρκία: Ρυθμιστής από το πουθενά ο Σινάν Ογάν

Εκλογές 2023: Που θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider