Η νέα εποχή στην φροντίδα του κήπου
Η χρήση των φιλικών προς το περιβάλλον εργαλείων όπως τα μηχανήματα μπαταρίας της Husqvarna και το θετικό αντίκτυπο που θα φέρουν τόσο στη ζωή μας όσο και στο μέλλον του πλανήτη.

Έχουν περάσει περίπου 11.500 χρόνια από την πρώτη φορά που ο άνθρωπος καλλιέργησε τη γη για να τραφεί και περίπου 3.500 χρόνια από την πρώτη επιβεβαιωμένη φορά που έφτιαξε ένα κήπο για καθαρά αισθητικούς λόγους. Σε τοιχογραφία που βρέθηκε σε πυραμίδα της Αιγύπτου και χρονολογείται στο 1.500 π.Χ. απεικονίζεται μια «λίμνη» λωτών, η οποία περιβάλλεται από συμμετρικές σειρές ακακιών και φοινίκων.

Οι αιώνες πέρασαν και η σχέση του ανθρώπου με την γη συνέχισε να εξελίσσεται. Ο άνθρωπος ανακάλυψε και εφάρμοσε νέους τρόπους για την καλλιέργεια και την φροντίδα της. Νέους τρόπους που πολλαπλασίασαν την αποδοτικότητά της. Σχεδόν όλοι έχουν πια πρόσβαση σε εργαλεία που τους βοηθούν να δημιουργήσουν έναν κήπο που θα ομορφαίνει την αυλή και το σπίτι τους ή να φτιάξουν το δικό τους χωράφι για να καλλιεργούν τα λαχανικά και τα φρούτα τους.

Η τεχνολογική, όμως, πρόοδος όλων αυτών των αιώνων δεν έφερε μόνο θετικά αποτελέσματα. Η αλόγιστη εκμετάλλευση της γης, ο υπερπληθυσμός του πλανήτη και η χωρίς μέτρο χρήση καύσιμων υλών για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα επιβάρυναν το περιβάλλον. Το επιβάρυναν σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, την τρύπα του όζοντος.

Για αυτό, ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να βάλει ένα φρένο σε όλο αυτό. Προσπαθεί, όπως και σε κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, να καλλιεργήσει τη γη, να φυτέψει, να κλαδέψει και γενικά να φροντίσει τον κήπο του με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Με τρόπους που θα μειώσουν το οικολογικό του αποτύπωμα, όπως είναι η χρήση των μηχανημάτων μπαταρίας της Husqvarna.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα μιλήσουμε για τα φιλικά προς το περιβάλλον εργαλεία για την φροντίδα του κήπου και το πώς η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στο μέλλον του πλανήτη.

Ι. Η σημασία του κήπου στην φροντίδα του περιβάλλοντος

Όπως κάθε οικογένεια αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας, έτσι και κάθε κήπος αποτελεί μια μικρογραφία του φυσικού περιβάλλοντος. Με το να φροντίζουμε, λοιπόν, με μεράκι και προσοχή τον κήπο μας δεν φροντίζουμε μόνο τα δικά μας φυτά. Την ίδια ώρα φροντίζουμε με τον τρόπο μας ολόκληρο τον πλανήτη. 

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι. Φροντίζοντας τον κήπος μας:

1. Αυξάνουμε το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και βελτιώνουμε την ποιότητα του εδάφους
Τα φυτά κατά τη διάρκεια τη φωτοσύνθεσης παράγουν οξυγόνο. Τα φύλλα τους παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα (και το οποίο βγαίνει από τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της εκπνοής) και το μετατρέπουν σε οξυγόνο. Επίσης, διώχνουν χημικά και βακτήρια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας τον αέρα που αναπνέουμε πιο καθαρό.

Τα φυτά απορροφούν, επίσης, και ουσίες που συναντούν οι ρίζες τους καθώς αναπτύσσονται στο έδαφος. Ουσίες όπως χημικά και βαρέα μέταλλα. Αυτό μπορεί να μην είναι καλό για την ανάπτυξή τους, ωστόσο, ένα προβληματικά ανεπτυγμένο φυτό αποτελεί μια καλή ένδειξη πως πρέπει με κάποιο τρόπο να εξυγιάνουμε την κατάσταση του κήπου μας.

2. Δημιουργούμε δροσιά χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
Όσο καλά μονωμένο και να είναι ένα σπίτι, ο ήλιος -ειδικά στη χώρα μας- βρίσκει τρόπους τους καλοκαιρινούς μήνες να αυξήσει τη θερμοκρασία του. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα να ανάβουμε τα air conditions σπαταλώντας ενέργεια και αυξάνοντας το κόστος διαβίωσής μας. Ένας, όμως, κήπος με πυκνή φυλλωσιά μπορεί να δημιουργήσει σκιά και δροσιά, βοηθώντας στην απεξάρτησή μας από την ανάγκη χρήστης του air condition και του ανεμιστήρα. 

3. Παράγοντας τα δικά μας φρούτα και λαχανικά, μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα
Σκεφτείτε πόση ενέργεια χρειάζεται για να συσκευαστούν και να μεταφερθούν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε κάθε μέρα από το χωράφι που παράχθηκαν μέχρι το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή αγορά από όπου θα τα αγοράσουμε. Παράγοντας τα δικά μας προϊόντα όχι μόνο βοηθάμε στο να μειωθεί η κατανάλωση όλης αυτής της ενέργειας, αλλά κάνουμε και οικονομία στην τσέπη μας, αφού μπορούμε να έχουμε τις ντομάτες και τα αγγουράκια μας αξιοποιώντας το χώμα και το νερό που έχουμε στον κήπο μας.

4. Αποτρέπουμε τη διάβρωση του εδάφους
Oι ρίζες των φυτών βοηθούν στο να συγκρατούν το χώμα και να μειώνουν τις πιθανότητες να σκορπιστεί σε περίπτωση δυνατής βροχής. Το χώμα που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, δεν θέλουμε να χαθεί από τον κήπο μας, αφού περιέχει οργανικά υπολείμματα και απορρίμματα φύλλων που τελικά διαλύονται για να βοηθήσουν στην προσθήκη θρεπτικών συστατικών στα εδάφη.

5. Μειώνουμε την ηχορύπανση
Τα φυτά απορροφούν τους ήχους. Ένας κήπος με ψηλά και πυκνά δέντρα αποτελεί την καλύτερη προστασία από τους θορύβους και την φασαρία της πόλης.

6. Δημιουργούμε φιλικό περιβάλλον για (χρήσιμα) έντομα και πουλιά
Το πράσινο αποτελεί πόλο έλξης εντόμων κάποια από τα οποία βοηθούν στην αναπαραγωγή των φυτών. Για τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αφού το πράσινο του κήπου σας θα αποτελέσει πόλο έλξης και για πουλιά τα οποία θα αναλάβουν την δύσκολη δουλειά να εξολοθρεύσουν τα έντομα που δεν σας είναι χρήσιμα.

ΙΙ. Μικρές αλλαγές στην φροντίδα του κήπου που θα μειώσουν το οικολογικό μας αποτύπωμα

Όπως αναλύσαμε παραπάνω, ο κήπος βοηθά με πολλαπλούς τρόπους στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την στιγμή, όμως, που θα αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε κήπο τόσο για μας όσο και για το περιβάλλον, καλό είναι να το κάνουμε με τον πιο φιλικό, προς τον πλανήτη μας, τρόπο. 

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές σχετικά με την φροντίδα του κήπου, που αν εντάξετε στην καθημερινότητά σας θα μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα:

1. Αποφεύγουμε τα συνθετικά λιπάσματα
Τα περισσότερα λιπάσματα που αγοράζουμε από καταστήματα είναι πλούσια σε άζωτο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία θρεπτικών συστατικών στο χώμα που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών σε όλα τα στάδιά τους. Παρ΄όλα αυτά, το άζωτο για να παραχθεί και να μεταφερθεί χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξάνει το οικολογικό μας αποτύπωμα.

2. Χρησιμοποιούμε μηχανήματα μπαταρίας
Μιλάμε για μηχανήματα (από χορτοκοπτικά μέχρι κονταροψάλιδα), στα οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω, που δεν χρειάζονται καύσιμα βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά τους αρκεί μία μπαταρία. Και μάλιστα μία μπαταρία που κάνει σε όλα. Δε χάνετε ούτε σε δύναμη ούτε σε ισχύ. Μπορείτε πολύ απλά να κάνετε όλες τις δουλειές σας εύκολα, ξεκούραστα, χωρίς κραδασμούς και πολύ θόρυβο. Και όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία της Husqvarna.

3. Βάζουμε την κομποστοποίηση στη ζωή μας
Η κομποστοποίηση αποτελεί την καλύτερη λύση στα προβλήματα που δημιουργούν τα συνθετικά λιπάσματα. Με την κομποστοποίηση από την μία πλευρά μειώνουμε την ενέργεια που πρέπει να ξοδέψουμε για να μεταφέρουμε τα «σκουπίδια» (βλ. ξερά φύλλα, χώμα που δεν χρειαζόμαστε, κτλ) του κήπου μας και από την άλλη το κομπόστ (το προϊόν της κομποστοποίησης) εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

4. Καταναλώνουμε λιγότερο νερό
Γίνεται να έχουμε κήπο χωρίς να καταναλώνουμε πολύ νερό; Γίνεται. Και μάλιστα με δύο τρόπους. Πρώτον, συλλέγοντας νερό της βροχής το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε δεύτερο χρόνο για τις δουλειές του κήπου. Δεύτερον, βάζοντας στον κήπο μας φυτά και λουλούδια που ευδοκιμούν έτσι και αλλιώς στην περιοχή. Τα «ντόπια» φυτά χρειάζονται μικρότερες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν. Δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι στον κήπο μας αβοκάντο και ανανάδες.

5. Περιορίζουμε το σκάψιμο
Μια τέτοια συμβουλή μοιάζει λίγο παράξενη όταν συζητάμε για κήπους. Ωστόσο, το συνεχές σκάψιμο είναι κακό για το περιβάλλον. Το χώμα συγκρατεί τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα όταν σκάβουμε. Για να αποφύγετε, λοιπόν, το σκάψιμο μπορείτε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τα χέρια σας αντί για φτυάρια, ενώ το κομπόστ θα βοηθήσει πολύ και στην βελτίωση της ποιότητας του εδάφους σας. Ας κρατήσουμε το διοξείδιο του άνθρακα όσο πιο μακριά γίνεται από την ατμόσφαιρα.

ΙΙΙ. Η σημασία τη χρήσης μηχανημάτων μπαταρίας

Υπάρχουν αρκετές δουλειές στον κήπο ή το κτήμα που γίνονται με τα χέρια ή με κάποιο εργαλείο που μπορεί να μας δανείσει ένα συγγενής ή ένας φίλος. Παρ΄όλα αυτά, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, υπάρχει στη διάθεσή μας η σειρά μηχανημάτων με μπαταρία της Husqvarna

Δεν υπάρχει κανένας λόγος η λέξη «μπαταρία» πλάι στα συγκεκριμένα μηχανήματα να σας δημιουργεί αμφιβολίες, αφού η τεχνογνωσία και η εμπειρία δεκαετιών της Husqvarna έχει οδηγήσει στη δημιουργία μηχανημάτων με μπαταρία με μοτέρ απόδοσης αντίστοιχης των βενζινοκίνητων, με μεγάλη αυτονομία, ενώ παράλληλα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Κάνουν πολύ λίγο θόρυβο και έχουν χαμηλά επίπεδα κραδασμών, ενώ δεν εκπέμπουν και καυσαέριο. Ιδιότητες πολύ σημαντικές ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε σε κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, αυτό που είναι εντυπωσιακό στα μηχανήματα μπαταρίας είναι η μεγάλη ευκολία στη χρήση, αφού ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ κάνουν και πολύ γρήγορα απόσβεση της επένδυσής μας χάρη στην μηδενική κατανάλωση καυσίμου και το πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης. Το καλύτερο; Όλα τα μηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια μπαταρία.

IV. Tα προσωπικά οφέλη από την φροντίδα του κήπου

Από την στιγμή που ωφελείται το περιβάλλον και ο πλανήτης από την φροντίδα του κήπου, σίγουρα ωφελούμαστε έμμεσα και εμείς. Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν και μια σειρά από άμεσα οφέλη στον εαυτό μας από την αλλαγή συμπεριφοράς μας στην φροντίδα του κήπου. Οφέλη όπως τα παρακάτω:
 
1. Τόνωση της αυτοπεποίθησης
Μπορεί να μην θεωρείται τον εαυτό σας επαγγελματία κηπουρό, ωστόσο αφού φυτέψετε μερικά φυτά, τα ποτίσετε, τα φροντίσετε και τα μεγαλώσετε, θα βλέπετε με άλλο μάτι τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Θα βλέπετε έναν άνθρωπο ικανό να δώσει ζωή και έναν άνθρωπο πιο συντονισμένο με την μητέρα γη. Και αν μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας κήπο, γιατί να μπορείτε να πετύχετε οτιδήποτε;

2. Βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας
Και μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού το κλάδεμα, το πότισμα, το σκάψιμο αποτελούν ασκήσεις που βοηθούν στον κάψιμο θερμίδων και στην καρδιοαγγειακή λειτουργία.

3. Μείωση του στρες
Η ενασχόληση με τον κήπου μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Η κηπουρική μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούμε σε κάτι και να βάζουμε στόχος που να προσπαθούμε να πετύχουμε. Είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο με αρρώστιες όπως αυτή της πανδημίας να βλέπουμε γύρω μας φυτά να μεγαλώνουν με υγιή τρόπο.

4. Βελτίωση της διατροφής
Αν στον κήπο σας βάλετε φρούτα, βότανα και κα λαχανικά θα τα καταναλώνετε άφοβα, αφού θα ξέρετε ακριβώς τι υλικά έχετε χρησιμοποιήσει για να τα καλλιεργήσετε.

5. Αύξηση της βιταμίνης D
Η έκθεση στον ήλιο -δεν ξεχνάμε το καπέλο και το αντιηλιακό- βοηθά στην αύξηση της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D με τη σειρά της κάνει καλό στα κόκαλα και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η φροντίδα του κήπου είναι ωφέλιμη για τον ίδιο τον κήπο, για τον πλανήτη, αλλά και για τους αυτούς μας. Ας περάσουμε, λοιπόν, στη νέα εποχή της φροντίδας του με τη σειρά μηχανημάτων μπαταρίας της Husqvarna ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι.

gazzetta
gazzetta reader insider insider