Tax & Labour

Την ώρα που τα στοιχήματα για την άρση των capital controls «πέφτουν βροχή», με τον πρωθυπουργό να εκτιμά άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, οι συναλλαγές με το εξωτερικό εξακολουθούν να βρίσκουν εμπόδια και να γεννούν πλήθος ερωτήματα.

Γιατί κάποιες από συναλλαγές με ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού πραγματοποιούνται κανονικά ενώ κάποιες άλλες όχι;

Η απάντηση βρίσκεται στο εάν το εν λόγω κατάστημα διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα. Εάν όχι, δεν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε την αγορά σας μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή paypal.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα:

-Μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό πέραν των 500 ευρώ το μήνα.

-Αγορά έργων τέχνης και εν γένει οι υπηρεσίες δημοπρασιών.

-Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games.

-Γενικοί κωδικοί, στους οποίους μάλιστα εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών και αφορούν υλικό για ενήλικες (πορνογραφικό υλικό).

-Υπηρεσίες γνωριμιών (συνοδοί και ραντεβού).

-Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

-Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης

-Αγορές οικιακού εξοπλισμού

-Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού

-Αγορές καλλυντικών.

-Αγορές σε κοσμηματοπωλεία

Όσον αφορά στα εμβάσματα, οι καταθέτες μπορούν να εμβάσουν χρήματα σε πρόσωπα/εταιρείες του εξωτερικού μόνο έως το ποσό των χρημάτων που έχουν λάβει από το εξωτερικό για το ποσό που έχουν εισπράξει από το εξωτερικό σωρευτικά από την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015.

Συναλλαγές στο εξωτερικό

Όσοι ταξιδεύουν ή ζουν στο εξωτερικό μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τις κάρτες τους για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, έως το όριο που προβλέπει η σύμβασή τους με την αντίστοιχη τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και για τις πιστωτικές κάρτες. Για τις προπληρωμένες μπορείτε να κάνετε αγορές όσο το ποσό που έχει η κάρτα.

Έντονα είναι τα σενάρια, πάντως, για αύξηση προσεχώς του ορίου εβδομαδιαίων αναλήψεων στα 500 ευρώ, από 420 που είναι σήμερα, ίσως μάλιστα και από τις 20 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.