«Σπίτι μου»: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 1.442 δάνεια σε νέους- Πότε θα αποδεσμευτούν τα επόμενα 500 εκατ. ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπίτι μου»: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 1.442 δάνεια σε νέους- Πότε θα αποδεσμευτούν τα επόμενα 500 εκατ. ευρώ
Εκείνο που συζητείται στο οικονομικό επιτελείο είναι η αύξηση του ορίου της εμπορικής αξίας του ακινήτου (σήμερα είναι έως 200.000 ευρώ) και ενδεχομένως η αύξηση της επιφάνειας του ακινήτου (σήμερα είναι έως 150 τ.μ.).

Μέσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι ο διπλασιασμός του κονδυλίου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που παρέχει χαμηλότοκα ή και άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών.

Ήδη ο αρχικός προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ κοντεύει να εξαντληθεί και θα πρέπει άμεσα να αποδεσμευτούν τα επόμενα 500 εκατ. ευρώ, καθώς το κόστος των 29.809 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέσα στις πρώτες 45 ημέρες που «τρέχει» το πρόγραμμα ανέρχεται σε 2,02 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχουν ήδη εγκριθεί από τις τράπεζες δάνεια σε 1.442 νέους από όλη την Ελλάδα, που βρήκαν το ακίνητο και είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν το ποσό που τους αναλογεί. Υπολογίζεται πως το μέσο ύψος των στεγαστικών δανείων που ζητούνται ανέρχεται σε 105.000 ευρώ.

Τρεις στις τέσσερις αιτήσεις αφορούν έγγαμους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και μία στις τέσσερις άγαμους ή εργένηδες. Οι νέοι άνω των 34 ετών είναι η κυρίαρχη ομάδα ανάμεσα σε εκείνους που έχουν υποβάλλει αίτηση στις τράπεζες, ενώ οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το κέντρο της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Λάρισα και η Πάτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, για τις 1.442 αιτήσεις που έχουν περάσει στο στάδιο του νομικού και τεχνικού ελέγχου:

  • Το μέσο ύψος των δανείων είναι 104.926 ευρώ. Για τα δάνεια αυτά έχουν δεσμευτεί 151,3 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. που είναι επί του παρόντος ο προϋπολογισμός του προγράμματος.
  • Το 68,52% των αιτήσεων αφορά έγγαμους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, το 28,41% άγαμους και το 3,06% μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το 36,08% των δανείων αντιστοιχεί στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 37 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες: 34-37 ετών (26,66% των δανείων), 31-34 ετών (19,36 % των δανείων), 28-31 ετών (13,44%) και 25-28 (4,47%).

«Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια του προγράμματος είναι ήδη τετραπλάσια σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας. «Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι όροι του προγράμματος ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς ακινήτων, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες που καλύπτουν τις προδιαγραφές αξίας και παλαιότητας, αλλά και τις δυνατότητες των δανειοληπτών».

Ωστόσο τα κτηματομεσιτικά γραφεία ζητούν ελαστικότερα κριτήρια στην δεύτερη φάση του προγράμματος, διεύρυνση εισοδηματικών ορίων και μείωση στο κριτήριο παλαιότητας (σήμερα είναι στην 15ετία).

Εκείνο που συζητείται στο οικονομικό επιτελείο είναι η αύξηση του ορίου της εμπορικής αξίας του ακινήτου (σήμερα είναι έως 200.000 ευρώ) και ενδεχομένως η αύξηση της επιφάνειας του ακινήτου (σήμερα είναι έως 150 τ.μ.)

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπέντε ετών. Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου) εφόσον δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

Κριτήρια επιλεξιμότητας ακινήτου

Κατάλληλο για κατοικία ακίνητο θεωρείται ένα ακίνητο επί του οποίου ο αιτών διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα, είτε επικαρπία σε ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο από 50%.

Περαιτέρω, το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος. Στην περίπτωση που ο τόπος εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής, το ακίνητο θεωρείται κατάλληλο εάν βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής. Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε νησί, πλην της Κρήτης, τότε κρίνεται κατάλληλο εάν συμφωνεί και με τον τόπο εργασίας στο ίδιο νησί.

Εξάλλου το ακίνητο πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

  • Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία
  • Έχουν αξία έως €200.000, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς
  • Έχουν μέγεθος έως 150 τ.μ.
  • Έχουν παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως προκύπτει από την άδεια κατασκευής
  • Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 4 του ν. 5006/2022 (Α’ 239).

Ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, Α’ ή Β βαθμού, ή
πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, όπως παππούδες/γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια, αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους, ή γονείς σε σχέση με τέκνα

Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου»: Τι λένε στελέχη της κτηματαγοράς για το στεγαστικό πρόγραμμα νέων

«Σπίτι μου»: Κόντρα ΔΥΠΑ με Σύλλογο Μεσιτών για τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αττική - Έρχονται αλλαγές στις προϋποθέσεις

Κ. Χατζηδάκης: H ισχυρή ανάπτυξη θα φέρει αυξήσεις μισθών - Θα στηρίξουμε το «Σπίτι μου» με όσους πόρους χρειαστούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider