Tax & Labour

Τον Οκτώβριο δύο μεγάλα προγράμματα κατάρτισης για άνεργους και εργαζόμενους

Αγγελική Μαρίνου

Τον ερχόμενο Οκτώβριο ξεκινούν τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες για 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ενώ δεύτερη ευκαιρία θα έχουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ που δεν εντάχτηκαν στο πρόγραμμα «Κατάρτιση στις Ψηφιακές δεξιότητες» να διεκδικήσουν το επίδομα των 1.000 ευρώ.

Την επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων, καθώς λόγω της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε οι θέσεις εξαντλήθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

 «Έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα αυτό είχε τόσο μεγάλη ζήτηση, μάλιστα, που σύντομα θα ανακοινώσουμε την επέκτασή του, καθώς οι θέσεις εξαντλήθηκαν» ανέφερε ο υπουργός.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων, Α΄ φάσης, έχουν όσοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Είναι εγγεγραμμένοι στο  Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ
  2. Είναι άνω των 18 ετών
  3. Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη σχετική λίστα, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής  εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ.) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει.

Τα 7 Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Εκπαίδευσης ελληνικών ΑΕΙ και τα περίπου 70 ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης θα πραγματοποιήσουν την κατάρτιση ανέργων και εργαζόμενων,  με την ίδια διαδικασία επιμόρφωσης αλλά με λιγότερες ώρες για τους ήδη εργαζόμενους (αντί για 200 ώρες κατάρτισης για τους ανέργους, οι εργαζόμενοι θα καταρτίζονται 100 ώρες).

«Στόχος μας είναι η κατάρτιση να πάψει να είναι απλώς μία επιδοματική διαδικασία, αλλά με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων που έχουμε
υιοθετήσει να γίνει πραγματικό όπλο των εργαζόμενων και των ανέργων για το μέλλον. Αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη», τόνισε ο υπουργός.

Κατάρτιση για 150.000 εργαζόμενους

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα «τρέξει» το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οι οποίοι πρέπει να πληρούν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Να είναι από 18 ετών και άνω.
- Να είναι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα της Οικονομίας με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξαρτήτως του κλάδου ή της επιχείρησης όπου απασχολούνται.
- Να διαθέτουν τουλάχιστον απολυτήριο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικού σχολείου για τους αποφοιτήσαντες έως το 1980 και τριτάξιου Γυμνασίου για αποφοιτήσαντες από το 1981 και έπειτα).
- Δικαίωμα συμμετοχής στην Πράξη έχουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με εποχική απασχόληση ακόμα και αν λαμβάνουν ειδικό εποχικό επίδομα. Διευκρινίζεται ότι στους εν δυνάμει συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού.

Για να μπορεί ένας υποψήφιος να υποβάλει αίτηση που θα ληφθεί υπόψη στη διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να:

- Είναι εργαζόμενος των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα της Οικονομίας με σχέση εξαρτημένης εργασίας:

  • Με Σύμβαση Εργασίας Πλήρους η Μερικής Απασχόλησης Αορίστου η Ορισμένου Χρόνου (συμπεριλαμβάνεται η εποχική απασχόληση),
  • Ως αμειβόμενος/η με ποσοστό υπηρεσίας σύμφωνα με το νόμο 2224/94 άρθρο 54, 3. Διευκρινίζεται ότι στους εν δυνάμει συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι του επιδόματος ειδικού σκοπού.

- Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του και άνω
- Να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι Απόφοιτος Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου (για τους απόφοιτους έως το 1980).

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού, τόσο κατά τη χρονική στιγμή που υποβάλλουν αίτηση όσο και όταν εισέρχονται επίσημα στο Πρόγραμμα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: