«Αδειάζει» το Δημόσιο: Πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αδειάζει» το Δημόσιο: Πάνω από 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021
Η αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2022 ώθησε πολλούς ασφαλισμένους στην υποβολή αιτήματος λήψης της κύριας σύνταξής τους, προκειμένου να προλάβουν τυχόν δυσμενείς μεταβολές στις προϋποθέσεις εξόδου από την εργασία

Πάνω από 200.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να αποχωρήσουν από την εργασία τους έως το τέλος του έτους, με αφορμή την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την τροποποίηση των ορίων ηλικίας από το 2022.

Το 2021 είναι το τελευταίο έτος για τη συνταξιοδότηση με τα λεγόμενα «μεταβατικά» όρια ηλικίας, καθώς από 1/1/2022 τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη καθορίζονται στο 62ο έτος (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης). Αντίστοιχα για μειωμένη σύνταξη, το όριο είναι τα 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Ήδη η αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ώθησε πολλούς ασφαλισμένους στην υποβολή αιτήματος λήψης της κύριας σύνταξής τους, προκειμένου να προλάβουν τυχόν δυσμενείς μεταβολές στις προϋποθέσεις εξόδου από την εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ, το πρώτο πεντάμηνο του έτους υποβλήθηκαν 68.951 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2020.

Σύμφωνα με κύκλους του e-ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% και θα φτάσουν τις 200.000, κυρίως από δημοσίους υπαλλήλους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει έξτρα πίεση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της παύσης πληρωμών λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον θα εκτοξεύσει το πλήθος των εκκρεμών αιτημάτων απονομής κύριας σύνταξης, το οποίο ήδη ανέρχεται σε 131.570 αιτήσεις εν αναμονή.

Οι 3 παράγοντες που επιτείνουν την φυγή

Τρεις είναι οι παράγοντες που ωθούν τους ασφαλισμένους προς την έξοδο στην συνταξιοδότηση εντός του 2021.

1. Όρια ηλικίας: Από 1/1/2022 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται – υπό προϋποθέσεις – στα 67 έτη με 15 έτη ασφάλισης και στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Οσοι δεν κατοχυρώσουν ευνοϊκότερα όρια συνταξιοδότησης το 2021, οδηγούνται υποχρεωτικά για σύνταξη με τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν από το 2022.

2. Η προκαταβολή και η προσωρινή σύνταξη: Ασφαλισμένοι που ενώ είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δίσταζαν να υποβάλλουν αίτηση, φοβούμενοι πως θα περιμένουν χρόνια με μηδενικό εισόδημα, μέχρι να λάβουν την σύνταξή τους. Πλέον με το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, αλλά και της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης σε όλους, περιορίζονται έως ένα βαθμό οι ανησυχίες τους.

3. Η επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της οριστικής απόφασης: Η εμπλοκή των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην διαδικασία των απονομών από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επιταχύνει την χορήγηση των εκκρεμών συντάξεων, με αποτέλεσμα το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της αίτησης και της απονομής να μειώνεται δραστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κύμα φυγής προς τη σύνταξη με 68.951 νέες αιτήσεις στο πεντάμηνο - Εκδόθηκαν 75.219 οριστικές αποφάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider