DW: Η πανδημία Covid έφερε τη νέα γενιά ανέργων στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Η πανδημία Covid έφερε τη νέα γενιά ανέργων στην ΕΕ
Η νέα γενιά ανέργων του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Εκατομμύρια νέοι πτυχιούχοι σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται για επαγγελματική αποκατάσταση σε μια αγορά εργασίας που έχει φτάσει στα όριά της.

Η ανεργία των νέων στην ΕΕ ανέρχεται πλέον στο 17% - το διπλάσιο σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Eurostat.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων κινδύνευε να μείνει πίσω, καθώς πολλοί εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το 2020 σε τσουνάμι αιτήσεων για ανοικτές θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως δεν έβρισκαν τελικά ανταπόκριση. Έτσι οι νέοι απόφοιτοι που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αποτελούν μια από τις περισσότερο πληττόμενες ομάδες την περίοδο του κορονοϊού.

Μια χαμένη γενιά

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ μια άλλη σημαντική πτυχή της νεανικής ανεργίας αφορά την κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε μαζί με την ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίος με έδρα τις Βρυξέλλες το 50% των νέων αποφοίτων εμφανίζουν σημάδια άγχους και κατάθλιψης. «Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή κι όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Αλλά ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς δεν είναι προσωρινός» αναφέρει η Σίλια Μάρκουλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Η ίδια εκτιμά ότι εκείνοι που χαράσσουν την πολιτική ξέχασαν τους νέους. Τα σύστηματα κοινωνικής πρόνοιας σε πολλές χώρες δεν καλύπτουν τις πρακτικές ή άλλες βραχυπρόθεσμες μορφές εργασίας δημιουργώντας επιπρόσθετα εμπόδια, δηλώνει η Μάρκουλα.

Την ίδια ώρα, ούτε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε την ανεργία των νέων ως πρόβλημα στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider