Τεκτονικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Project manager και Task force για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεκτονικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Project manager και Task force για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων
Η πίεση που ασκείται είναι τεράστια, ενώ έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» για το φλέγον ζήτημα τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

Εν όψει τεκτονικών αλλαγών βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ, καθώς το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι 300.000 και πλέον εκκρεμείς συντάξεις που «λιμνάζουν» στα συρτάρια του κατέστησαν αναγκαία την τοποθέτηση project manager δίπλα στην διοίκηση του ασφαλιστικού υπερ-φορέα, με αποκλειστική ευθύνη την μείωση του όγκου των αιτήσεων σε αναμονή.

Ο νέος μάνατζερ θα τοποθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ανακοινώθηκε λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Μητσοιτάκης, αντιλαμβανόμενος πως το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων δεν είναι μόνο κοινωνικό αλλά και πολιτικό, αποφάσισε να κινηθεί γρήγορα και τολμηρά, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Η πίεση που ασκείται είναι τεράστια, ενώ έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» για το φλέγον ζήτημα τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Μάλιστα στις διαβουλεύσεις που είχαν πρόσφατα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς εκτιμούν πως -μεταξύ άλλων- πλήττουν και τη ρευστότητα στην αγορά.

Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, θα καταρτισθεί αμέσως ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με πρόσθετα μέτρα και τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών, καθώς και σύγχρονων τεχνολογιών, ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Για φέτος ο ΕΦΚΑ έχει διασφαλίσει κονδύλι που υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκρεμμοτήτων, οι οποίες αυτή την στιγμή ξεπερνούν τις 170.000 στην κύρια σύνταξη, τις 122.000 στην επικουρική, ενώ στις 60.000 έχουν φτάσει οι αιτήσεις για εφάπαξ.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, είναι αποφασισμένοι να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» του ΕΦΚΑ, διαθέτοντας έξτρα πόρους και προσωπικό όπου απαιτείται.

«Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως «θα φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο παρά τις μεγάλες δυσκολίες και δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουμε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε αυτήν την δύσκολη προσπάθεια».

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, βασικές αιτίες για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εκκρεμοτήτων είναι η «αποψίλωση» των Ταμείων από υπαλλήλους, τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, καθώς και το αλαλούμ που παρατηρείται στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας η οποία «καταδικάζει» υποψήφιους συνταξιούχους ειδικών κατηγοριών ( π.χ. με παράλληλη ασφάλιση) σε πολυετή αναμονή.

Έτσι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων κλιμακίων που δημιουργούνται κάθε χρόνο για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων και εργάζονται υπερωριακά (έναντι «μπόνους» που φτάνει ακόμη και τα 480 ευρώ το μήνα), έχει ψηφιστεί για φέτος νόμος που ορίζει την προσωρινή στελέχωση του ΕΦΚΑ με υπαλλήλους μέσω:

  • εξάμηνων αποσπάσεων από άλλους φορείς του Δημοσίου και οργανισμούς
  • επιστράτευσης έμπειρων πρώην υπαλλήλων του ασφαλιστικού υπερ-φορέα (με 8 μήνες συμβάσεις έργου)
  • διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια.

Task Force για τις συντάξεις

Ωστόσο, αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, εξετάζεται και η λύση της ανάθεσης σε ιδιώτη του έργου της κατάρτισης των φακέλων απονομής, ώστε να συνδράμει στο έργο των υπαλλήλων του υπερ-Ταμείου.

Με άλλα λόγια, ο ΕΦΚΑ θα απεμπλακεί από το έργο της ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης και εκκαθάρισης συντάξεων, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και το καταρτισμένο προσωπικό του να αποδώσει τα μέγιστα, χωρίς να επιφορτιστεί με εργασίες δευτερεύουσας σημασίας.

Οι εκτιμήσεις ειδικών μιλούν για θεαματική μείωση των εκκρεμοτήτων μέσα σε ένα εξάμηνο, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα παραλαμβάνουν έτοιμους τους φακέλους των ασφαλισμένων και απλά θα εκτελούν διαδικασίες ελέγχου πριν βάλουν την τελική υπογραφή για την απονομή της σύνταξης.

Ταυτόχρονα τα νέα αιτήματα που θα υποβάλλονται από το 2022, θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής συντάξεων «Άτλας» όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Outsourcing λύση για τις εκκρεμείς συντάξεις - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider