Tax & Labour
07-11-2020 | 09:00

Πώς αλλάζει η ζωή μας από σήμερα – Τι θα ισχύσει στο νέο lockdown

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, η χώρα τίθεται σε γενικό lockdown, με την κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα να μπαίνουν εκ νέου «στον πάγο». Τι κλείνει και τι μένει ανοιχτό. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Σε «καραντίνα» μπαίνει από σήμερα Σάββατο και για τρεις εβδομάδες η Ελλάδα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο, εγχωρίως αλλά και διεθνώς.

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, η χώρα τίθεται σε συνθήκες γενικού lockdown, με την κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα του τόπου να μπαίνουν εκ νέου «στον πάγο». Το δεύτερο lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα 7 Νοεμβρίου στις 6:00 το πρωί και θα έχει διάρκεια έως τις 30 του μήνα, όπως εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι Έλληνες καλούνται εκ νέου να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, κατά την οποία οι περισσότερες δραστηριότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα κατεβάσουν «ρολά» μπροστά στο φόβο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα covid19.gov.gr/covid-map, όπου απεικονίζεται και ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας για τον κορονοϊό, ολόκληρη η χώρα εισέρχεται στη ζώνη συναγερμού (γκρι ζώνη) με σοβαρά περιοριστικά μέτρα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ας δούμε αναλυτικά πώς αλλάζει εκ νέου την καθημερινότητά μας ο κορονοϊός και τι μέτρα έχουν ληφθεί για τους πολίτες και την αγορά:

 

*Φωτογραφίες: Getty / Ideal Images

 

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις – Επανέρχονται τα SMS στο 13033

Με σημαντικούς περιορισμούς – κατά τα πρότυπα του πρώτου lockdown τον περασμένο Μάρτιο – θα μετακινούνται από σήμερα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι Έλληνες.

Έτσι, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο www.forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Όπως ανακοίνωσε, επίσης, η κυβέρνηση, από σήμερα Σάββατο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών. 

Η είσοδος στην Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο με αρνητικό τεστ. Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν βεβαίωση μοριακού τεστ που θα έχει γίνει προ 72 ωρών. Παράλληλα, οι Έλληνες που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική φόρμα όπως οι ταξιδιώτες προς τη χώρα μας.

Το νέο lockdown φέρνει αυστηροποίηση των προστίμων, τα οποία πλέον διπλασιάζονται. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, έναντι 150 ευρώ που ίσχυε στο lockdown της άνοιξης. Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Κατεβάζει ρολά το λιανεμπόριο – Ποια καταστήματα λειτουργούν

Από σήμερα Σάββατο και για τρεις εβδομάδες τα εμπορικά καταστήματα κατεβάζουν ρολά.

Επιτρέπονται ωστόσο όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, του δευτερογενούς τομέα, καθώς και οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) τα οποία λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
  • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που δίνεται από τους καταστηματάρχες.
  • Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
  • Υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
  • Καθαριστήρια
  • Περίπτερα (24ωρο)
  • Φαρμακεία
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Pet shops

Όσον αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Παράταση για τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Μικρή παράταση στη λειτουργία τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα, θα πάρουν τα κομμωτήρια όπως και τα κέντρα αισθητικής.

Συγκεκριμένα, κομμωτήρια, κουρεία όπως και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν και το Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου.

Κλειστή η εστίαση – Τι ισχύει για take away και delivery

Κλειστά θα παραμείνουν σε όλη τη διάρκεια του lockdown και τα καταστήματα εστίασης. Κανονικά θα γίνονται οι παραδόσεις κατ΄οίκον για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ωστόσο οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) καθώς και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) θα συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή με sms στο 13033 όπου δηλώνεται μια από τις 6 περιπτώσεις μετακίνησης.

Κλείνουν γυμναστήρια, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Ρολά κατεβάζουν από το Σάββατο και τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία.

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Στο μεταξύ, «κλείδωσε» το σχέδιο επιδότησης των θέσεων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές κλπ. που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η επιδότηση αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 10 ευρώ για τις θέσεις θεάτρων και 4 ευρώ για τις θέσεις σε κινηματογράφους, ενώ επιδοτούνται 24 παραστάσεις το μήνα στα θέατρα και 40 παραστάσεις το μήνα στους κινηματογράφους. Για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις καλύπτεται 40% των θέσεων, ενώ για τις κλειστές το 20%.

Τα 21 μέτρα για τη στήριξη της εργασίας

Τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων και ανέργων που θα ισχύσουν για το μήνα Νοέμβριο είναι τα εξής:

1. Αναστολές συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας υπολογιζόμενες στα 800 ευρώ αντί του 534 εφάπαξ για το μήνα Νοέμβριο 2020, ενόψει εορτών Χριστουγέννων. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 4.11.2020.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούνται οι εξής δύο κατηγορίες εργαζομένων:

- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή και εργάζονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ.

- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο (ισχύει η γενικευμένη λίστα ΚΑΔ του ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020).

2. Υποχρεωτική τηλεργασία 50% για όσους εργαζόμενους η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως / οριζόντιο μέτρο

Η τηλεργασία προδηλώνεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με το έντυπο 4.1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επισύρεται κύρωση 3.000 ευρώ στην επιχείρηση.

3. Επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους η επιδότηση ανεργίας τους έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Αφορά περίπου 130.000 μακροχρόνια άνεργους.

4. Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις πληττόμενες ή όχι.

5. Παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα προσλήψεων για 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.

6. Υποβολή μονομερών δηλώσεις από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ύψους 534 ευρώ για τον μηνά Οκτώβριο.

7. Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα των καλλιτεχνών, προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

8. Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνόδους προκειμένου να λάβουν μηνιαία αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

9. Καταβάλλεται αναλόγια αποζημίωσης άδειας για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, υπολογιζόμενη στα 2/25 ανά μηνά αναστολής με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ.

10. Για το χρονικό διάστημα από 1.9.2020 έως 31.12.2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία που είχαν κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2020 έως και Αύγουστο 2020 χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

11. Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματόγραφους με αναλόγια του αριθμό παραστάσεων , με την υποχρέωση επιστροφής του 20 % της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτήριου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

12. Καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργιάς με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τους.

13. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για χρονικό διάστημα 3 μηνών για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες που επλήγησαν από τον Ιανό. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίοι απολύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος 18.08.2020 -29.09.2020.

14. Κάλυψη εργαζομένων πληττομένων επιχειρήσεων από τον σεισμό στη Σάμο με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για 3 μήνες.

15. Παράταση μέτρου αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.

16. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.

17. Επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών στις αερομεταφορές και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές μέχρι και την 31.12.2020.

18. Ευελιξία προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

19. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

20. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

21. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ανά την επικράτεια δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Διαφοροποιείται η λειτουργία του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης την περίοδο των τριών εβδομάδων του lockdown, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις στους υπαλλήλους και κυρίως στους γονείς μαθητών του Γυμνασίου.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τα τρία ωράρια εργασίας που ισχύουν υποχρεωτικά (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00), δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας τους.

Κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργου που έχει στην αποστολή της, ενώ συστήνεται «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» η τηλεργασία για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό.

Το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους, ενώ είναι απαραίτητη η τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από και προς την εργασία τους ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου (apografi.gov.gr).

Σε ό,τι αφορά τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης περιόδου καραντίνας, όπως είναι:

- η εργασία με μειωμένο ωράριο,

- η εξ αποστάσεως εργασία εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα του υπαλλήλου,

- η εργασία σε διαφορετικό ωράριο

- η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις), χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Επίσης, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, ενώ υπογράμμισε ότι θα εξυπηρετούνται κανονικά από τους δημοσίους υπαλλήλους οι πολίτες που έχουν επείγουσες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Να σημειωθεί επιπλέον πως αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Κλειστοί για το κοινό θα είναι οι χώροι λατρείας. Πλέον, οι  λειτουργίες θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ από τα μυστήρια θα επιτρέπεται αποκλειστικά η τέλεση κηδειών με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στην παρουσία οικείων τα εννέα άτομα.

Τι θα ισχύσει για τις άδειες Covid – Ειδικού Σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού, που κατά το πρώτο lockdown έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς να αναλάβουν τη φύλαξη των παιδιών τους λόγω του «λουκέτου» στα σχολεία, αυτή τη στιγμή δεν ισχύει παρά μόνο στο Δημόσιο. Δεδομένου ότι παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοικτά, η ειδική άδεια φύλαξης τέκνων δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα.

Σε περίπτωση προληπτικής καραντίνας εργαζόμενου, ο εργοδότης μπορεί να τον θέσει σε τηλεργασία, ή αλλιώς να τον απασχολήσει μία ώρα επιπλέον του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, χωρίς αμοιβή και σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου, μέχρι τη συμπλήρωση του μισού των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Σε περίπτωση νόσησης των παιδιών από κορονοϊό, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω ασθένειας τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφόσον κριθεί απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας του τέκνου. Η ειδική άδεια χορηγείται επιπλέον προς άλλες άδειες που αφορούν ασθένεια τέκνου, ενώ κατά τη διάρκεια της λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα η ανωτέρω άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη.

Τέλος, αν κλείσει το σχολείο λόγω κρούσματος κορονοϊού, ο γονέας δύναται να κάνει χρήση μόνο της άδειας αναψυχής ή της άδειας άνευ αποδοχών με την αντίστοιχη συναίνεση του εργοδότη.

Ποιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται

Καθώς η χώρα κατεβάζει εκ νέου ρολά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ αυτών:

-Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

-Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

-Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

-Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

-Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, κλείνουν γυμνάσια και λύκεια

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ κλείνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, στα οποία θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά τηλε-εκπαίδευση. Εξ' αποστάσεως συνεχίζονται τα μαθήματα και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με τηλε-εκπαίδευση θα λειτουργούν επίσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου, η οποία αναγράφει το σχολείο, αλλά και τη διεύθυνση της οικίας του μαθητή.

Παράλληλα, από σήμερα Σάββατο, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν στην κυκλοφορία των πολιτών, οι μετακινήσεις επιτρέπονται για όσους συνοδεύουν το παιδί τους στο σχολείο, με αποστολή μηνύματος στο 13033, με τη χρήση του κωδικού «4».

Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Τι θα ισχύσει για τα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ εφαρμόζεται και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι και 80%. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας όπως η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως και την Άνοιξη, όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας), γίνεται με την αποστολή sms στο 13033 επιλέγοντας τον κωδικό «1», ενώ η μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται με την αντίστοιχη επιλογή «4».

Τι θα ισχύσει για τα αθλητικά πρωταθλήματα

Μπορεί η χώρα να μπαίνει στον «πάγο» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο τα αθλητικά πρωταθλήματα θα συνεχίσουν να διεξάγονται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τα πρωτόκολλα που υπήρχαν.

Έτσι, τα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Superleague 1 και του μπάσκετ της Basket League θα διεξαχθούν, όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Champions League, του Europa League και της Euroleague και BCL αντίστοιχα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση τα μέτρα είναι πιο ελαστικά σε σύγκριση με το πρώτο lockdown. Όπως τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, «ο κόσμος πρέπει με κάποιον τρόπο να βγει, να μπορεί να αθληθεί, να τρέχει, να περπατάει, να κάνει ποδήλατο. Όσο τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, η άθληση, μία βόλτα σε πάρκο στο βουνό, είναι πράγματα, που θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Έτσι επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι τρία άτομα, με έναν εξ αυτών να είναι ο προπονητής. Αυτό θα γίνεται είτε με συμπλήρωση του εντύπου είτε με αποστολή SMS στο 13033 με τη μορφή 6 [κενό], ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Να σημειώσουμε πως ο κωδικός 6 αφορά στη «σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου».