Tax & Labour

Συντάξεις Μαΐου: Πώς να αποφύγετε τις ουρές στις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου

Με σταδιακή καταβολή των συντάξεων Μαΐου και την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών καναλιών επιχειρούν οι τράπεζες να αποτρέψουν ένα νέο κύμα συνωστισμού στα καταστήματα, αντίστοιχο αυτού που είδαμε τον προηγούμενο μήνα.

Παρότι αυτός ήταν ο στόχος και τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πλήρωσαν σταδιακά τις συντάξεις όπως είχαν εξαγγείλει, με αποτέλεσμα να δούμε ουρές δεκάδων μέτρων να σχηματίζονται έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Στόχος όλων των πλευρών είναι να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα εν μέσω καραντίνας λόγω κορονοϊού. Έτσι, από σήμερα, Τετάρτη, έως και τις 29 Μαΐου θα καταβληθούν τμηματικά οι συντάξεις στους δικαιούχους, σύμφωνα με το ταμείο και το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε εχθές η Ελληνική Ένωση Τραπεζών:

•    Στις 22 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη για τους συνταξιούχους των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
•    Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή για τους συνταξιούχους των οποίων το ΑΜΚΑ  λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
•    Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.
•    Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020 ημέρα Τετάρτη.

Αναλήψεις από ΑΤΜ και e-banking

Οι ουρές στο κατάστημα, όμως, θα πρέπει να είναι η ύστατη επιλογή για τους συναλλασσόμενους. Η χρήση των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) είναι προτιμότερη, καθώς μπορεί κανείς να μεταβεί χρησιμοποιώντας τον κωδικό «3» της βεβαίωσης «Β» ανά πάσα ώρα και όχι μόνο εντός εργάσιμων ωρών.

Επιπλέον, όλες οι τράπεζες διαθέτουν ανεπτυγμένα εναλλακτικά κανάλια, όπως η ηλεκτρονική τραπεζική ή εφαρμογές για τα κινητά, μέσα από τις οποίες οι πελάτες τους μπορούν να διενεργήσουν όλες τις καθημερινές συναλλαγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται πληρωμές ΔΕΚΟ, Δημόσιου και άλλων λογαριασμών, μεταφορές ποσών σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πληρωμή ενοικίου κ.α.

Όσοι πελάτες δεν έχουν κωδικούς internet banking, μπορούν πλέον να τους αποκτήσουν χωρίς να βγουν από το σπίτι τους. Ακόμη και εάν δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα, η τράπεζα αναλαμβάνει να την αποστείλει ταχυδρομικά στο σπίτι ώστε να μην χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιος το κατάστημα.

Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες προσφέρουν δυνατότητα ακόμη και σε μη πελάτες τους να ανοίξουν λογαριασμό από το κινητό τους (digital onboarding), φωτογραφίζοντας έγγραφα ταυτοποίησης, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι συναλλασσόμενοι, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τα νεότερα μέλη της οικογένειας ή να απευθυνθούν στις τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης κάθε τράπεζας.
  
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: