Πώς η Coca-Cola στην Ελλάδα ανοίγει ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της περασμένης τριετίας, η Coca-Cola στην Ελλάδα κατάφερε να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της χώρας και συνεχίζει να το κάνει αποτελεσματικά με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Από το 2020, όταν και μπήκε για τα καλά στη ζωή μας η λέξη «κορονοϊός», όλα άλλαξαν στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, όμως, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και η παγκόσμια οικονομία. Όλο αυτό δημιούργησε ένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το οποίο αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Παρόλα αυτά, η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) συνέχισε τη συνεισφορά της σε αμείωτο βαθμό, κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη του ΙΟΒΕ για το το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας, σχετικά με την περίοδο 2019-2021, εξετάστηκε η συμβολή της εταιρείας στην εθνική οικονομία, την εγχώρια απασχόληση και την επίδραση στην αλυσίδα αξίας των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον κλάδο αναψυκτικών, όπως τοπικοί προμηθευτές, σημεία πώλησης και παροχές υπηρεσιών. Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ φάνηκε πως κατά την περίοδο της πανδημίας η συμβολή από την άμεση δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα διατηρήθηκε και μάλιστα το 2021 αυξήθηκε κατά 15%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της Coca-Cola στην Ελλάδα στηρίζει μια ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Αγροτική παραγωγή, βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για την προμήθεια αγαθών, εταιρείες εμπορίου και εστίασης που διανέμουν τα τελικά προϊόντα στους καταναλωτές συνθέτουν αυτή την αλυσίδα που αφήνει διαχρονικά ένα υπολογίσιμο αποτύπωμα στην Ελλάδα.

Στην εθνική οικονομία η επίδραση της εταιρείας στην Ελλάδα, άγγιξε τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (0,7% του ΑΕΠ). Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται 6 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, τα κρατικά έσοδα που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της το 2021, ανέρχονται στο 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Ένα νούμερο πραγματικά τεράστιο από τη στιγμή που μιλάμε για μία και μόνο εταιρεία.

Φυσικά, η σημαντική δράση της Coca-Cola στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που υποστήριξε αυτή την τριετία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην ελληνική οικονομία, ενώ υποστορίζει αυτή τη στιγμή 32.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Κάτι που αντιστοιχεί στο 0,7% της συνολικής απασχόλησης της χώρας.

Αν εστιάσουμε τώρα στον κλάδο των αναψυκτικών, τότε θα δούμε πως η Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών του κλάδου (48,5%), ενώ αποτελεί παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (42,6%).

Όσον αφορά τις επενδύσεις, εκεί είδαμε πως την τριετία 2019-2021, η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποίησε ένα μεγάλο «άνοιγμα» ύψους 75,6 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της δραστηριότητά της. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον, διαθέτοντας 4,6 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικά προγράμματα, όπως τα Empowered, Zero Waste Future και Zero Drop, ενώ έκανε μια δωρεά 1,8 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση και την αναδάσωση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τη φωτιά. Παράλληλα, επένδυσε 4 εκατομμύρια ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM , έχοντας σε πρώτο πλάνο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία επηρεάστηκαν σημαντικοί τομείς για την ελληνική οικονομία, η Coca-Cola στην Ελλάδα συνέχισε να δημιουργεί μια αλυσίδα αξίας αντάξια του μεγέθους της. Κάτι που φυσικά αποσκοπεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη του ΙΟΒΕ για το Οικονομικό και Κοινωνικό Αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα εδώ.

H μελέτη εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 2019-2021 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola Hellas S.A. και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπική θυγατρική του Ομίλου Coca-Cola HBC.

Newsroom
Newsroom

gazzetta
gazzetta reader insider insider