Sustainability

Γραφάκος για μονάδες διαχείρισης αποβλήτων: Κοντά σε συμφωνία για επέκταση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

Πένη Χαλάτση

Ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ για χρηματοδότηση των αναγκαίων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και την επόμενη περίοδο βρίσκεται το ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Είμαστε ένα βήμα πριν από την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας με την ΕΕ, με την οποία επιλέξαμε να πορευθούμε παράλληλα τα τελευταία δυο χρονιά. Η συμφωνία λέει ότι οι αναγκαίες μονάδες για τη χώρα θα τύχουν χρηματοδότησης και την επόμενη περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετούν την κυκλική οικονομία, δηλαδή θα δέχονται ξεχωριστά ρεύματα, τα βιαπόβλητα,  τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα σύμμικτα απόβλητα και από εκεί, ό,τι μπορεί να ανακτηθεί, θα ανακτάται», σημείωσε και εξήγησε ότι αυτές οι μονάδες θα παράγουν και δευτερογενή καύσιμα τα οποία θα επιστρέφουν ως μορφή ενέργειας στην οικονομία.

Ο κ. Γραφάκος σημείωσε ότι σε αυτό τον τομέα όπου οι εθνικοί πόροι έχουν ελάχιστη συμμετοχή, αυτές οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν και μαζί με αυτές και εκείνες που ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής θα μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης με στόχο το 2030 η ταφή να πέσει κάτω από το 10%. 

Παραμένει ο στόχος να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι μονάδες το 2022

Κάνοντας έναν απολογισμό της κατάστασης των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, ο κ. Γραφάκος επεσήμανε ότι πριν από 2,5 χρόνια λειτουργούσαν μόλις τρεις υποδομές και ελάχιστες ήταν σε διαδικασία δημοπράτησης ενώ υπήρχε πίεση χρόνου χωρίς ωστόσο να υπάρχει προοπτική χρηματοδότησης. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, λειτουργούν πέντε μονάδες, έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 25 και από αυτές πάνω από 10 είναι σε διαδικασία κατασκευής ενώ το επόμενο τρίμηνο για άλλες 10 θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις και μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν δημοπρατηθεί όλες οι μονάδες. 

Δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή ελέγχου της κοστολόγησης διαχείρισης αποβλήτων 

Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων όσον αφορά στις εισφορές που πληρώνουν για την ανακύκλωση και να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια, δημιουργείται εντός του 2022 μια ανεξάρτητη αρχή ελέγχου της κοστολόγησης στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, των αστικών λυμάτων και του ύδατος. Για τη λειτουργία του ανεξάρτητου αυτού φορέα θα ακολουθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού. «Κάποιος πρέπει να ελέγξει ότι τα χρήματα που βάζουν η κοινωνία και οι επιχειρήσεις πιάνουν τόπο. Ο ρυθμιστής θα ενισχύσει σημαντικά την κουλτούρα της ανακύκλωσης», σημείωσε σχετικά ο κ. Γραφάκος.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: