Sustainability

Δύσπιστοι οι πολίτες απέναντι στα «πράσινα» μέτρα των κυβερνήσεων

Πένη Χαλάτση

Έντονη ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και δυσπιστία απέναντι στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών που υιοθετούν οι εθνικές κυβερνήσεις εκφράζουν οι πολίτες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εναπόκειται την ατομική κοινωνική ευθύνη και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών δηλώνει έτοιμο να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, αν και η  πλειοψηφία των πολιτών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία δεν είναι πολύ σίγουροι ότι η διεθνής κοινότητα θα καταφέρει να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, ωστόσο,  είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους για να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το 52% δήλωσε ότι δεν είναι πολύ σίγουροι ή καθόλου σίγουροι ότι τα κράτη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χαρακτηρίζουν την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στην κρίση ως «καλή», ενώ χαμηλά στην αξιολόγησή τους βρίσκονται  οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή θα τους επηρεάσει προσωπικά περισσότερο από ό, τι το 2015, όταν η παγκόσμια κοινότητα υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για να λάβει μέτρα για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κοντά στους 1,5 βαθμούς.

Από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στη Γερμανία καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού ανησυχίας με το ποσοστό όσων απάντησαν ότι «ανησυχούν πολύ» ότι η κλιματική αλλαγή θα τους βλάψει προσωπικά κάποια στιγμή στη ζωή τους να έχει αυξηθεί κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες από το 2015. 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 57% των πολιτών δηλώνει πολύ ανήσυχο για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή του (θα τον επηρεάσει προσωπικά) η κλιματική αλλαγή  και το 30% «σχετικά ανήσυχο». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίστοιχη απάντηση που έδωσαν οι πολίτες της Σουηδίας, όπου μόνο το 15% δηλώνει πολύ ανήσυχο. 

Το 80% των πολιτών σε 17 ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, είναι πρόθυμοι να κάνουν ακόμη και πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας τους.

Σε συλλογικό επίπεδο, οι πολίτες έχουν ανάμεικτες απόψεις σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των δράσεων που υιοθετούνται  για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το 31% από τις 17 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι καλές για την οικονομία, το 24% πιστεύει ότι θα την  βλάψουν περισσότερο και το 39% είπε ότι δεν θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο.

Δυσφορία στους νέους λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί άλλη μία πηγή άγχους για τους νέους ηλικίας 16-25 οι οποίοι θεωρούν ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Μια παγκόσμια μελέτη, η οποία διενεργήθηκε με την ευθύνη του Πανεπιστημίου του Μπαθ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Κέντρου Καινοτομίας στην Παγκόσμια Υγεία του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι νέοι άνθρωποι υφίστανται «βαθιά ψυχολογική δυσφορία» λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αδράνειας των εθνικών κυβερνήσεων απέναντι στην κρίση.

Η μελέτη, η οποία λέγεται ότι είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα στο είδος της, αναφέρει ότι περίπου το 45% των 10.000 νέων που ερωτήθηκαν από 10 χώρες δήλωσαν ότι το άγχος και η στενοχώρια για την κλιματική κρίση επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και την ικανότητά τους να λειτουργούν.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ηλικίας 16-25 ετών εκτιμούν ότι το «μέλλον είναι τρομακτικό», ενώ το 64% δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αποφύγουν μια κλιματική κρίση.

Εύλογες οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις των εθνικών κυβερνήσεων

Όπως διαπιστώνει νέα ανάλυση του Climate Action Tracker, σχεδόν όλες οι χώρες αποτυγχάνουν να αντεπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 
Η έρευνα αναφέρει ότι οι δεσμεύσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας είναι «εξαιρετικά ανεπαρκείς», ενώ η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ινδία συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που θεωρούνται «εξαιρετικά ανεπαρκείς».

Οι ΗΠΑ, το μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Ιαπωνία κατατάσσονται ως «ανεπαρκείς», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οικοδεσπότης της επικείμενης συνόδου κορυφής για το κλίμα, είναι «σχεδόν επαρκές».

Από τις 36 χώρες, συν την ΕΕ, που ταξινομούνται από το Climate Action Tracker μόνο η Γκάμπια έχει αναλάβει δεσμεύσεις σύμφωνα με τον στόχο του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. 
Η συνδυαστική δράση όλων αυτών των χωρών αντιπροσωπεύει το 80% των παγκόσμιων εκπομπών.

«Οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι βελτιώνουν περιοδικά τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο Παρίσι, αλλά η πρόοδος σταμάτησε φέτος», ανέφεραν οι ερευνητές.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.