Sustainability

Όλο και πιο … «έξυπνες» γίνονται οι ελληνικές πόλεις

Newsroom

Όλο και πιο «έξυπνες» γίνονται οι ελληνικές πόλεις ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος της βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων. Η νέα αυτή πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προϋποθέτει» καλά αντανακλαστικά στην απορρόφηση κεφαλαίων και επικοινωνιακούς ελιγμούς προκειμένου να εκπαιδευτεί το κοινό. 

Σύμφωνα με την Frost & Sullivan, στην μετα-Covid εποχή, οι δαπάνες για τεχνολογίες στις έξυπνες πόλεις αναμένεται να φθάσουν τα 327 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Μεγάλη ζήτηση από τις δημοτικές αρχές της χώρας, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να έχουν η τεχνητή νοημοσύνη, οι υπηρεσίες ψηφιακής πόλης και γενικότερα οι καλές έξυπνες πρακτικές και λύσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, την προσβασιμότητα τους στις υπηρεσίες και θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους.

Οι δήμοι της Ελλάδας αναμένεται να λάβουν μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 πάνω από 1 δις. ευρώ προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές και ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει από την κυβέρνηση η οποία προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και, πλέον, περισσότερες από 600 υπηρεσίες δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να διεκπεραιώσει υποθέσεις του με το Δημόσιο μόνο με ένα… κλικ.

Φυσικά, η επιτυχία των «έξυπνων πόλεων» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας. 

Ήδη η Θεσσαλία και η Μεσσηνία καταγράφουν πρωτιές στην ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων (εξοικονόμηση ενέργειας κλπ) και χθες, η Καλαμάτα έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση μιας πρωτότυπης πρωτοβουλίας με «έξυπνα στέγαστρα». Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση σεγάστρων για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την κάλυψη, μεταξύ άλλων, τηλεπικοινωνιακών αναγκών. 

Συγκεκριμένα, τα στέγαστρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην μελέτη της Δ.Τ.Υ. του Δήμου Καλαμάτας και περιλαμβάνουν μικρό φωτοβολταϊκό, είναι ενεργειακά αυτόνομες, διαθέτουν φωτισμό led, παρέχουν δυνατότητα φόρτισης smart συσκευών, έχουν ηλεκτρονική πινακίδα μεταβλητών μηνυμάτων led, ασύρματο εξοπλισμό δικτύου wi-fi, κ.λπ.
Ανάδοχος της μελέτης ύψους 125.736,00 ευρώ  είναι η εταιρεία «ΧΥΤΗΡΙΑ ΤΣΙΝΤΖΑ URBAN INNOVATIONS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II», προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 27 στεγάστρων στάσεων, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των αστικών λεωφορείων του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των επιβατών από τις εκάστοτε επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.