Tip of the Day

«Καλάθι του Άη Βασίλη»: Έρχεται στις 15 Δεκεμβρίου – Έλεγχος για αθέμιτη κερδοφορία στη λίστα με τα παιχνίδια σε προσιτές τιμές

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το «καλάθι του Άη Βασίλη», με παιδικά παιχνίδια σε προσιτές τιμές, ενώ η λίστα με τα παιχνίδια θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας, σύμφωνα με δηλώσεις στη Βουλή του υπουργού Ανάπτυξης.

«Το καλάθι θα περιλαμβάνει τη δημιουργία συγκεκριμένης λίστας παιχνιδιών, τα οποία θα προσφέρονται σε προσιτές τιμές από τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. «Συγκεκριμένα, όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που εξειδικεύονται στη πώληση παιχνιδιών, υποχρεώνονται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης λίστα με παιχνίδια τα οποία θα παρέχουν σε προσιτές τιμές. Η λίστα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστο ένα παιχνίδι για κάθε κατηγορία που εμπορεύεται το κατάστημα.

Για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο καλάθι, θα εφαρμόζεται ο νόμος για την αθέμιτη κερδοφορία και θα ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους αυτών των προϊόντων», τόνισε και διευκρίνισε ότι προαιρετικά, και αν το θέλουν, μπορούν και επιχειρήσεις με κάτω από ένα εκατομμύριο μεικτό τζίρο να διαθέτουν «καλάθι του Άη Βασίλη», αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Παράλληλα, από σήμερα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που περιλαμβάνει έξι διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, τα οποία είναι βασικά για το εορταστικό τραπέζι.

Για το θέμα αυτό είχε συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), υπό τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Αριστοτέλη Παντελιάδη, τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μαυροειδή και τον γενικό διευθυντή, Απόστολο Πεταλά.

Όπως αποφασίστηκε, στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιέχονται τα εξής έξι προϊόντα:

  1. Αρνί
  2. Κατσίκι
  3. Γαλοπούλα
  4. Τσουρέκι
  5. Βασιλόπιτα
  6. Σοκολάτα

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως: «Για ακόμα μια φορά είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ και από κοινού αποφασίσαμε ποια προϊόντα θα ενταχθούν στο φετινό “Καλάθι των Χριστουγέννων”, το οποίο θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 3 Ιανουαρίου. Θα περιλαμβάνονται βασικές κατηγορίες τροφίμων για κάθε νοικοκυριό. Αυτές τις άγιες ημέρες, θέλουμε κάθε σπιτικό να καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προϊόντα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του σε χαμηλές τιμές και αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που καταφέρνουμε και το υλοποιούμε».

Σημειώνεται ότι η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» παραμένει ως έχει. 

TAGS: