Tip of the Day

Απλοί τρόποι για να ζήσετε πιο «πράσινα»

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν το ανθρακικό σας αποτύπωμα το 2023.

Εάν οι στόχοι σας για το 2023 περιλαμβάνουν μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, υπάρχουν κάποιες απλές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε την καθημερινότητά σας και να προστατέψετε το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι σας.

Το απλούστερο και οικονομικότερο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κλιματική αλλαγή είναι να αγοράσετε και να καταναλώσετε λιγότερα πράγματα, αποφεύγοντας έτσι όλες τις εκπομπές άνθρακα που συνδυάζονται με τη δημιουργία, τη διανομή και τη χρήση αυτών των πρόσθετων αντικειμένων. Αν όλοι οι καταναλωτές υιοθετούσαν αυτή τη στάση, θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές που σχετίζονται με τα ρούχα κατά 44%, σύμφωνα με μια έκθεση του 2017 από το ίδρυμα Ellen MacArthur.

Αλλά ακόμη και όταν αγοράζετε ρούχα, μπορείτε να το κάνετε online και μάλιστα χρησιμοποιώντας εικονικά δοκιμαστήρια. Για παράδειγμα, το καναδικό κατάστημα λιανικής Shopify ήδη επιτρέπει στους αγοραστές να δοκιμάσουν προϊόντα εικονικά, ενώ άλλοι διαδικτυακοί κολοσσοί λιανικής, όπως η Amazon.com και η Walmart πειραματίζονται με την τεχνολογία.

Μία ακόμη φιλική προς το περιβάλλον λύση είναι η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων, τα οποία ευνοούν την επανάχρηση και τη μείωση του κόστους που εμφανίζεται σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Με βάση την ίδια λογική μπορείτε να αγοράζετε παιχνίδια με ανακυκλωμένα υλικά. Ένα μέσο νοικοκυριό στις δυτικές κοινωνίες αγοράζει 18,3 κιλά πλαστικών παιχνιδιών ανά παιδί κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International. Για πολλά πλαστικά παιχνίδια, ο τελικός προορισμός τους είναι η χωματερή. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει αυτά τα πλαστικά απορρίμματα, ο γίγαντας κατασκευής παιχνιδιών Mattel, Inc. λανσάρει μια σειρά προϊόντων από «100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά υλικά».

Η διατροφή αποτελεί έναν ακόμη τομέα που μπορεί να συνδυαστεί με πράσινες συνήθειες. Μία λύση είναι η αντικατάσταση ενός ζωικού προϊόντος με ένα φυτικής προέλευσης. Πλέον υπάρχουν στην αγορά πολλές επιλογές και υποκατάστατα κρέατος τα οποία αποτελούν παγκοσμίως και την τελευταία τάση.

Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το αποτύπωμα των εκπομπών που σχετίζονται με τα τρόφιμα είναι να απομακρύνετε από τη διατροφή σας από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα με βάση τα ζώα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε vegan. Μια επιλογή είναι η ευέλικτη δίαιτα και η κλιματική διατροφή η οποία προβλέπει κατανάλωση λιγότερου βοείου κρέατος, αρνιού και άλλων κρεάτων.

Εντός του σπιτιού ή σε άλλους χώρους, πρακτικά, κάθε συσκευή στο σπίτι σας εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται. Αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας, η ισχύς σε αναμονή είναι ένα από τα πρώτα βήματα. Αν και οι ειδικοί δεν συνιστούν να αποσυνδέετε τακτικά κάθε συσκευή από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας, κάποιες εποχιακές συσκευές ή μικρές συσκευές κουζίνας, ειδικά όταν βρίσκεστε σε διακοπές, μπορούν να αποσυνδέονται.

Και φυσικά, πρέπει να αλλάξετε συνήθειες και στον τρόπο που μετακινείστε. Είναι προτιμότερο να περπατάτε ή να χρησιμοποιείτε ποδήλατο, ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο παρά οχήματα εσωτερικής καύσης, ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ